Mocsai nem kritizálta úgy Sabatét, mint szerették volna

Érdekes beszélgetésnek lehetünk szem és fültanúi a Digisporton, a műsorvezető, mintha jobban feszegette volna az edzőkérdést a veszprémi kézilabdázóknál, mint amennyire erről Mocsai Lajos beszélni akart.

Felvezetésként mindjárt szóba került, hogy a Paris Saint-Germain ellen elveszett a Veszprém „ősi hazai veretlensége”, tegyük hozzá, ez azért annyira nem ősi, 2013-ban még Carlos Ortegával kikapott otthon a Kieltőla csapat, a több mint egy éve hivatalban lévő Xavier Sabatével viszont veretlen volt mostanáig. (És hát az olimpiai bajnokok sorával kiáll, a világ leggazdagabb csapatának számító PSG-től azért ki szabad kapni otthon eggyel egy hatalmas meccsen).

Mocsai Lajos, aki 2012-ig egyszerre volt veszprémi edző és szövetségi kapitány (éppúgy, mint most Sabaté) elmondta:

Nem vagyok benne a veszprémi mindennapokban.

Kívülről úgy látja:

A világ egyik legjobb kerete állt össze Veszprémben, de a bőség sokszor nem jelent egyszerű feladatot, hiszen posztonként három világszínvonalú játékosa van a klubnak. Nagy a buktatója mindennek, de nyugalomban dolgozik a csapat.

A műsorvezető felvetette az edzőkérdést, mondván erős kezű edző tréner kell, különben jön „a rémálom, a játékosuralom”.

Mocsai Lajos itt középutas megoldást lát, elismerte, hogy a játékosok egy része ragaszkodik Sabatéhez, aki ugyan más habitust képvisel, mint az a nemzetközi élvonalban megszokott. Kérdés, hogy mindez hogyan működik. (Mármint az az angyali nyugalom, amellyel Sabaté a legnagyobb hőfokú meccseket kezeli)

Kérdésre válaszolva a szegedi származású egykori veszprémi tréner elmondta, mi az edző szempontjából a legfontosabb három dolog:

Bizalom, hitelesség, szakmai kompetencia. Mindez nagyon magas fokon át Szegeden.

Utóbbival Carlos Pastor mesterre utalt.

 A műsorvezető Sabatéra visszatérve rákérdezett, egészséges-e a kettős szerepvállalása (ami Mocsainál is). A szakember szerint a jövő januári vb-ig nem volt más megoldás, utána viszont magyar tréner kell. A kettős szerep a férfivonalon szerinte nem olyan kritikus jelenség, mint a nőknék, ahol Ambros Martín győri edző egy másik ország (Románia) kapitánya lett.

A magyar trénerképzés válságával kapcsolatban megjegyezte, a spanyolok tíz évre bezárták a piacot a külföldi edzők előtt, és kineveltek egy olyan szakembergárdát, amely mára ellepte Európát (Sabaté, Martin, Pastor, Dujsebajev). Van követendő út tehát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »