MNB-pénzek: némaság és csodálkozás kormányoldalon

Többnyire lehorgasztott fejjel, szűkszavúan értékelik a kormánypártoknál, hogy száz- és százmilliók mentek kétes célokra az MNB alapítványi pénzeiből.

Kétes célokra, a VS.hut és az Origót is kiadó cégnek, afrikai „tanulmányutakra” is bőven jutott abból a közismert néven MNB-s pénzeknek nevezett pakettből, amivel kapcsolatban videós újságírók a Parlament folyosóin kormánypárti képviselőknél érdeklődtek.

A Népszabadság Online riporterei elsőként Kövér Lászlót közelítették meg, aki lehorgasztott fejjel, tempósan vonult az épületben, levegőnek nézve a mellette haladó újságírókat. Orbán Viktorral már nehezebb dolguk volt, a testőrgyűrűben haladó kormányfő is papírjaiba mélyedve sétált a korona őrzési helye felé, amikor Havasi Bertalan azzal rázta le a tudósítókat, hogy „itt nem lehet forgatni”.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője először ezt mondta, kérdéseivel a Nol Matolcsy Györgyhöz kell, hogy forduljon. Az Index érdeklődésére ugyanő már azt mondta, nem ismeri az ügyet, később azonban úgy fogalmazott, törvényesen történt minden.

Nem bohóckodtak

Az Index videójában Farkas Flórián miniszterelnöki cigányügyi biztos telefonjába „halózott”, a fideszes V. Németh Zsolt pedig nem szeretne „viccműsorban bohócként szerepelni”, ezzel rázta le magáról a tudósítókat. Pósán László (Fidesz) szintén levegőnek nézte a riportereket.

Gulyás Gergely (Fidesz) legalább értékelhető módon reagált a megállításra: vasárnap – állítása szerint – tíz kifejtős válaszban, sajtótájékoztatón reagált az MNB-t érintő valamennyi kérdésre.

Nem baráti médium

Völner Pál azzal kerülte meg a válaszadást az Indexnek, hogy azonos mércével kéne mérni, hisz egy balliberális médium is kapott a pénzből. Azon, hogy a VS.hu kiadója több száz millió forintot kapott az MNB-pakettből (ami miatt egy tucat újságíró és a főszerkesztő is felmondott), Révész Máriusz is meg van lepődve, „pedig nem egy baráti médium”. Fónagy János államtitkár arra kérte az Index újságíróját, inkább örüljön vele az Alaptörvény ötödik születésnapján.

Halász János (Fidesz) bízik benne, hogy morális alapon, jó célokra ment a közpénz. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte, a sajtóstól kérjenek időpontot hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »