MNB-pénzből működik a Magyar Krónika is

A két éve indított kormánypárti havilap komoly mennyiségű közpénzből működik.

A Matolcsy famíliához közel álló New Wave (az Origo és a VS.hu kiadója) után a kormánypárti Magyar Krónika folyóiratról is kiderült, hogy jegybanki pénzből működik – írja keddi számában a Népszabadság.

A két évvel ezelőtt elindított havilap – amely a „Keresd a jót!” filozófia mentén csak pozitívan ír a kormány teljesítményéről – tízezer példányban jelenik meg nagy formátumban, vastag papíron. A példányszám több mint felét ingyenesen küldik szét, az előfizetők száma 1600-1700 körül van, újságosnál pedig cirka 500 darabot értékesítenek havonta – ezt maga Bencsik Gábor főszerkesztő mondta a lapnak. Ugyanő árulta el azt is, hogy nincs főállású munkatársa a Magyar Krónikának, ő maga is részmunkaidős. Egy főszerkesztő, egy főszerkesztő-helyettes, két rovatszerkesztő, egy korrektor és egy tördelő dolgozik fixen a lapnál, a szerzők megbízással írnak a Magyar Krónikába.

„Az újságíró kérdezi, hogy honnan a” pénz – parafrazeálhatjuk is a Bëlgát. Nos, Bencsik szerint a bevételeik lapeladásból és támogatásból állnak – utóbbiban jelentős a közpénz hányada. Harmincmillió forintot kaptak tavaly a Magyar Nemzeti Banktól, de csurrant-cseppent tízmillió az újabban új dizájnnal hasító Magyar Villamos Művektől is. Miközben a legtöbb magyar kulturális lap – köztük a 2000, a Mozgó Világ, a Prae vagy a Vigilia – a túlélésért küzd, miután a Nemzeti Kulturális Alap megvonta tőlük a támogatást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »