MNB: nincs deflációs veszély

Az átmenetileg 3 százalékos célszint alatti infláció ellenére sem fenyegeti deflációs veszély Magyarországot – mondta a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Balatoni András szerint Magyarországon semmiképp nem alakulhat ki olyan komoly defláció, mint ami a ’90-es években Japánt jellemezte, részben a bérdinamika miatt, másrészt pedig a magyar gazdasági növekedés az elmúlt időszakban jelentős volt és dinamikus is marad, ami stabilizálja az árszínvonalat. Emellett – a változékony tényezőket kiszűrő – maginfláció továbbra is stabil, egy százalék felett van – jelezte a vezető.

Úgy vélte: az alacsony fogyasztói árindex rövid távon inkább pozitívan hathat Magyarországon, mivel a háztartások vásárlóereje nő, ezáltal a fogyasztás is emelkedhet. A tartós árcsökkenés valóban nem kedvező állapot, a vállalatok bevétele visszaesne, ezáltal nem tudnának annyit költeni munkaerőre, ami lefelé menő spirált eredményezhet a bérekben, ettől azonban Magyarországon nem kell tartani – tette hozzá.

Hosszú távon viszont az alacsony pozitív infláció “olajozza a gazdaság működést”, a vállalatoknak például lehetőséget ad egy negatív sokk kezelésére a reálbéreken keresztül – mondta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »