MLSZ-elnök volt, de Orbán Viktor testőrei nem engedték a válogatotthoz

Hosszú évek után újra megszólalt Kovács Attila, aki 1998 és 1999 között a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke volt, de az elmúlt tizenöt évben teljesen kivonult a futballból. Ahogy az Indexnek nyilatkozva fogalmazott: „Próbáltam a gazdaságomat rendbe tenni, ami nem sikerült. Hosszú volt az az időszak, amíg besározták a nevemet. Magyarországon mindent felszámoltam, semmilyen tevékenységet nem folytatok, még van pár évem a nyugdíjig.”

Mindezt Kovács azért mondta, mert hosszú évekig az APEH és a bírósági tárgyalások foglya volt. Úgy véli egyébként, az ellene folytatott hadjárat elég volt ahhoz, hogy mára a többség az ellenállás helyett a beletörődést válassza. Emlékezetes, MLSZ-elnökként komoly csatát vívott a közvetítési jogokat birtokló Bodnár Györggyel, valamit Deutsch Tamás akkori sportminiszterrel. 

Gyermekein kívül semmilyen kapcsolata nincsen a sporttal. Három lánya közül az egyiket lebeszélte a labdarúgásról, fia ugyan a Csepelben védett az iskola megkezdéséig, de majd most dönti el belefér-e idejébe.

Azért, bár csak a háttérből, de továbbra is követi a labdarúgás történéseit. Mint mondta,

„Sokszor szoktam mondani: lehet, hogy nem egy mérkőzést néztünk. Ez főleg a válogatottra vonatkozik. Az Európa-bajnokságon való részvétel nagyon szép dolog volt, nagyon örülök neki. Ez egyrészt Dárdai munkájának volt köszönhető, másrészt pedig azoknak a játékosoknak, akiknek ez volt életük utolsó lehetősége. Ők megmutatták, hogy többre is képesek lehetnénk. Persze szerencse is kellett hozzá.”

Kovács 1998-as elnökségének kezdetekor szerinte Bicskei irányítása alatt egy nagyon jó összetételű társaság jött össze, ám egy, Portugáliával játszott mérkőzés idején jött rá: az ő ideje lejárt.

„Minden mérkőzés előtt bementem a csapathoz, nem szakmázva, hanem megpróbáltam őket a magam módján felspannolni. Portugália ellen, mikor szeretettem volna bemenni az öltözőbe, nem tudtam. Nem engedtek be, engem mint a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét. Soha nem fogom elfelejteni, hogy az akkori kormányfő, a miniszterelnök úr, aki jelenleg is kormányfő, volt benn a játékosoknál, és ő beszélt velük. Ennek köszönhetően én nem mehettem be hozzájuk, mert az ő biztonsági emberei nem engedtek be. Aztán a félidőben ugyanez történt. Úgyhogy én akkor már tudtam, hogy az én napjaim meg vannak számlálva” – elevenítette fel a történteket.

Pedig ekkor még csak fél éve volt elnök. Kovács végül 1999 februárjáig töltötte be tisztségét, igaz, utána visszahelyezték a megbízott sportminiszter úr kénytelen volt visszahelyezni őt, majd az ifjúsági és Sportminisztériumban volt jelenése. Akkor már Deutsch Tamás volt a sportminiszter.

Hírdetés

„Bejött hozzám két jól öltözött, öltönyös úriemberrel, és elmondták, hogy ők is szeretnék ezt megpályázni. Leraktak elém az asztalra tízmillió forintot, és azt mondták, hogy ők ezzel szeretnék segíteni a döntésemet. Mondtam nekik, hogy legyenek szívesek, vegyék fel ezt a pénzt az asztalomról, és nagyon szépen megkérem önöket, hogy hagyják el az irodámat” – mesélte Kovács, hozzátéve, ha felemelte volna kezét a pénz felé, lehet, hogy még mindig börtönben ülne. Úgy látja, vele akarták bizonyítani, hogy nem érdemes szembeszállni velük.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a titka annak a Berzi Sándornak, aki a sokadik elnököt szolgálja ki vezetőként, elmondta, nagyon hajlékony, mindig is a saját érdekeit nézte.

„Amikor kandidáltam elnöknek, megkeresett a VIII. kerületi irodámban, és azt mondta, hogy ő olyan, mint egy rossz lány, mindenkinek odakínálja magát, és aki nyer, amellé akar állni.”

Kovács kitért a jelenlegi viszonyokra és az utánpótlásra is. Szerinte 12 év alatt tönkretették a magyar futball bázisát, hiszen a tizenkét csapatból a Diósgyőr kivételével az együttesek az ő érdekkörükbe tartozók vezetik.

Kiemelte, az angolok a legendás 6:3-as vereség után rájöttek, nem szabad a gyerekeket kivenni a szülői közösségből, a barátaik közül, hanem ott kell hagyni a tehetségeket, ahol vannak, hogy minél több gyereket vonzzanak maguk után. Azért Kovács azt is elmondta, nagyon sok jót is csinálnak. Csak nincs egyensúlyban a mérleg. Nem jó, hogy ilyen szégyenteljes dogok történnek, mint a különböző sportágakban, például, hogy mindenhova a saját embereiket ültették.

Mindennek okát Kovács már 1998-ban észrevette. Mint mondta, amikor a Fidesz először hatalomra került, nem maradt más nekik, mint a sport meg a temetők, hiszen addigra ezt az országot szétcincálták a múlt vezetői.

„Azt gondolták, hogy a sport területén nagyhatalom leszünk, és akkor a választók tömegei fogják őket követni.”

És ma is ezt látja igazolva: csak a közönség a stadionok ellenére nem megy el eseményekre, kivétel a válogatott, de az is le fog csengeni, ha nincs eredmény. Rávilágított, olyan mértékű beleszólás van most már az MLSZ által, ami soha normális egyensúlyt ebbe az országba nem hoz. 

Kovács több rétegben látja a problémát. Az utánpótlásban ugyan lehet látni valamit, de kérdés meddig fog tartani?! (Szerinte egyébként ezeket is el fogják szúrni.) Nemzetközi szinten nagy dolog, amit a Videoton csinált, de érdekes, hogy könnyen feladták a mérkőzést. A válogatott esetében pedig borzasztó volt számára a Portugália és a Lettország elleni mérkőzést nézni. „Nikolics egy olyan ember, aki bármely országba elment, idáig mindenhol gólkirály lett. Ha azt nem vesszük számításba a válogatottnál, nem tudom, hogy mi kellene ehhez” – véli.

Összességében Kovács Attila inkább borúlátó. Nem látja ugyanis, hogy tíz év múlva lesz változás. Az akadémiákról meglátása szerint több lelkileg sérült gyerek kerül ki, akikben nem találják meg a sztárt, s alacsonyabb osztályban futballozik tovább. Inkább iskolai bajnokságokat szeretne látni.

Megfigyelése, hogy annál a pénznél, amit ma a magyar labdarúgásba raknak, többet nem tudnak rakni, ennek ellenére nincsenek nemzetközi eredményeink. Egyszerűen szerinte többet kellene olvasni a történelemkönyvet és nem kell újat kitalálni, nincs szükség arra, hogy meghatározzák a külföldi játékosok számát, hiszen a pénz meghatározza, hogy most külföldit tudok-e alkalmazni vagy nem.

„Azzal, hogy kényszerítjük a klubcsapatokat, hogy fiatalokat kell játszatni, attól nem lesz magasabb szintű a bajnokság. Majdnem egy ifjúsági bajnokság szintjére süllyesztették, züllesztették ezt az egészet. Ez nagyon nem jó” – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »