Mitõl félnek és mit tartanak a kormány prioritásainak a romániaiak?

A lakosság 58,8 százaléka gondolja azt, hogy a dolgok Romániában rossz irányba haladnak – derül ki az INSCOP legfrissebb felméréséből. Ez az arány novemberben még 52,3% volt.

A közvélemény-kutató szerint, mivel a korábbi felmérés óta eltelt négy hónapban nem történtek jelentős politikai események, az elégedetlenség a Dacian Cioloș vezette kormányban való csalódottságot tükrözi.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy mi aggasztja leginkább a lakosságot. Ezek között első helyen áll az egészségromlás (20%), majd a jövedelem csökkenése (17,8%), egy háború a térségben (17,3%), a munkahely elvesztése (13,3%) és az árak növekedése (11,1%) következik.

Kisebb arányban (10% alatt) aggódnak a romániaiak a politikai bizonytalanság, valamilyen természeti katasztrófa, illetve a környezet romlása miatt.

Ami Románia problémáit illeti, legtöbben(45,6%) úgy gondolják, hogy a legégetőbb a gazdasági helyzet és a munkahelyek hiánya, így a kormány prioritása a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés kellene, hogy legyen. Továbbá a korrupció elleni harc (25,3%), az egészségügyi rendszer javítása (9%), az egyenlőtlenségek csökkentése (8,2%), az ország megvédése a külső fenyegetésektől (5,7%), a közalkalmazottak számának csökkentése és a közigazgatás reformja (3,8%) lenne a kormány fő feladata a válaszadók szerint.

A felmérés március 21 – 28. között készült az Adevărul despre România sorozat részeként, 1063 személy megkérdezésével.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »