Mit tudtunk meg a Zsivány Egyesről az SWCE-n?

Mit tudtunk meg a Zsivány Egyesről az SWCE-n?

George Lucas is járt a forgatáson, James Earl Jonestól pedig „nördgazmusa” lett a rendezőnek. Ez történt a Star Wars Celebration Europe pénteki Zsivány Egyes paneljében.

Hétvégén a Red Bull Air Race-nél izgalmasabb dolgok is történtek – egyrészt a törökországi puccskísérlet, amelyről már sokat írtunk; másrészt a londoni Star Wars Celebration Europe. Szombaton itt jelentették be, hogy a Lázadók animációs sorozatban visszatér egy, a Disney reformjai miatt kánonon kívülre került karakter, Thrawn főadmirális, akiről új regény is megjelenik 2017-ben. Arról, hogy ez miért is meglepő és fontos egy Star Wars-rajongó számára, itt írtunk hosszabban. Vasárnap pedig az lett hivatalos, hogy Alden Ehrenreich játssza a fiatal Han Solót.

„Egy reményre alapozott lázadás” – a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet új plakátja Fotó: Facebook

Azonban a pénteki Zsivány Egyes panelről még nem meséltünk. Ezt nagyon várták a rajongók, mert korábban bejelentették, hogy itt mutatják be az első önálló Csillagok háborúja-mozifilm – amely december 17-én érkezik a magyar mozikba – második előzetesét. Ez elvileg meg is történt, de akik nem voltak a teremben, hanem az online élő közvetítésen keresztül követték az eseményeket, nem láthatták, ahogy az előzetesben felbukkant a vászonra visszatérő Darth Vader.

Nizzára emlékeztek

A péntek délután ötkor kezdődött panel műsorvezetője a Trónok harca miatt ismertté vált Gwendoline Christie volt, aki a Star Wars hetedik epizódjában, Az ébredő Erőben az Első Rend kíméletlen katonáját, Phasma századost alakította. Christie kezdeményezésére a beszélgetést megelőzően gyászszünetet tartottak a nizzai terrortámadás áldozatainak emlékére. Eközben páran elkezdték énekelni a francia himnuszt – megható pillanat volt.

Ezt követően az első komolyabb információt a rendező Gareth Edwards hintette el: az első előzetesben már látott trópusi bolygót Scarifnak nevezik – ezt ábrázolja a Zsivány Egyes új plakátja is, amelyen egy kolosszális Halálcsillag is látható a háttérben. Amint ezt megláttam, kettős érzések kavarogtak bennem: egyrészt szép lett a plakát, másrészt viszont kicsit olyan, mintha egy utazási iroda reklámja lenne.

Gareth Edwards a beszélgetés előtt bemutatott egy olyan kisfilmet is, amelyben a moziból vett jelenetek mellett a Zsivány Egyes készítői és szereplői is meséltek arról, milyen ezen a projekten dolgozni.

Mogorva droid és áruló

Ezt követte a színpadi beszélgetés, amelyben a Zsivány Egyes sztárjai vettek részt. A főhős Jyn Ersót alakító Felicity Jones elképedt, amikor kiderült, őt ábrázolja a filmhez készült első akciófigura. Elmondása szerint Jyn Erso nem olyan, mint Rey és Luke Skywalker, akik azt várják, hogy valami történjen az életükben. Erso sok mindent megélt már – mondta.

Diego Luna (Cassian Andor százados) veterán lázadó hírszerző tisztként mutatta be karakterét, akinek egyetlen barátja van, az Alan Tudyk által megformált K-2SO nevű droid. Utóbbi korábban a Birodalomnál szolgált, de Cassian törölte memóriájá. K-2 elég mogorva droid, nem törődik az emberek érzéseivel. „Ha ismersz idős embereket, tudod miről beszélek” – mesélte nevetve Tudyk.

A lázadó pilótát alakító Riz Ahmed elismerte, hogy karaktere szintén a Birodalomnál melózott korábban. Bodhi a Birodalom által elfoglalt Jedha nevű bolygóról származik, ahol arra kényszerítették az elnyomók, hogy nekik dolgozzon, ám dezertált, miután kiderült, milyen szörnyű dolgokat kellett volna elkövetnie.

A gerilla és az okos gonosz

Ugyaninnen származik Chirrut Imwe (akit Donnie Yen játszik) és Baze Malbus (Jiang Wen alakítja), és úgy tűnik, hogy a Jedha eléggé fontos a Birodalom számára, miközben szent Jedi helyek is vannak a bolygón. Chirrut Imwe egyébként egy vak harcművész, Baze Malbus pedig nem hisz az Erőben. Róla annyit árult még el Jiang Wen, hogy hatalmas stukkere van.

A Klónok háborújában már feltűnt Saw Gerrerát alakító Forest Whitaker kijelentette: karaktere hosszú ideje harcol a birodalmi elnyomás ellen, igazi gerilla lett belőle. „Sok különböző lázadó csoport van, akik egy szövetségben egyesülnek” – mesélte, Gerreráról pedig elárulta: katonák és Jedik is tanították.

Epizodisták a Zsivány Egyesben Fotó: Giphy

Részt vett a beszélgetésen Mads Mikkelsen is, akiről csak annyit tudtunk eddig, hogy Jyn Erso édesapját, Galen Ersót, egy tudóst alakít a Zsivány Egyesben. Ő valami olyan fantasztikus dolgot talált fel, amely képes megváltoztatni az univerzumot – jó eséllyel a Halálcsillag tervezésében vehetett részt, de most csak találgatok.

A panel elején a színpadon jelmezben és katonai kísérettel végigvonult Ben Mendelsohn is visszatért. Gwendoline Christie azt mondta, úgy hallotta, hogy a Mendelsohn által játszott Krennic igazgató kicsit másfajta gonosz, mint amit megszokhattunk. „Igen, igen, az. Ausztrál-féle! Mi elég jól alakítunk gonoszokat” – nevetett, majd mesélt magáról a karakterről is. Krennic eszerint okosabb, mint az elődei – tudtuk meg.

Lucas és a nördgazmus

A rendező Gareth Edwards is mesélt, felidézte például, hogy a Star Wars világának kitalálója, George Lucas is meglátogatta a forgatáson. „Azt hiszem, nehéz annál szürreálisabbat elképzelni, mint hogy megmutass egy Star Wars-filmet George Lucasnak. Mindig elkezdett kritizálni valamit, aztán poénkodott, te meg realizáltad, hogy ez most vicc volt. De mindannyiunknak sok szívrohama volt. Elég száraz humorérzéke van” – sztorizgatott a rendező.

Egy másik történetet is elmesélt: a filmben, ugye, feltűnik Darth Vader, aki ezúttal is James Earl Jones hangján szólal majd meg. Amikor a Sith Nagyúr párbeszédeit vették fel – azaz a filmben nemcsak felbukkan majd, hanem jelenetei is lesznek – nehéz dolguk volt. „Afféle nördgazmusunk volt, amikor kimondta a szót: HATALOM” – idézte fel nevetve Gareth Edwards.

Ezt követően vetítették le az előzetest, amelyet a teremben ülő négyezer emberen kívül eddig még nem nagyon látott mást. Mi is csak az Entertainment Weekly újságírójának, Anthony Breznicannek a beszámolójából tudjuk, mi is van benne. Az elején egy rohamosztagos bábut tartó halálosztagos katonát láthattak, majd egy tundrán rohanó lány következett – jó eséllyel a fiatal Jyn Erso, akinek apját talán elhurcolta a Birodalom? A halálosztagosok mindenesetre elhagyták az otthont, amelyet előtte feldúltak. Gyorsan váltakozó csatajeleneteket követően a végén egy nagy vörös fényforrás tükröződött egy padlón. Ahol aztán megjelent Darth Vader tükörképe is, miközben hallatszódott a légzése is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »