Mit tegyen, ha külföldivel karambolozik? – a Hír TV utánajárt

Mit tegyen, ha külföldivel karambolozik? – a Hír TV utánajárt

Kártérítés nélkül maradhat az autós, ha törvényszegő külföldivel karambolozik. Panaszkönyv műsorunk segített kibogozni a szálakat – balesetnél minden esetben érdemes a rendőrök segítségét kérni.

Varga Mária kocsijában több százezer forintos kár keletkezett, amikor tavasszal belerohant egy francia rendszámú autó.

„Az M3-as irányából jöttem, megálltam a piros lámpánál. A károkozó, külföldi rendszámú autóval belém csapódott. Nagy sebességgel” – mesélte Varga Mária.

A külföldi kocsin nem volt kötelező felelősségbiztosítás, ami a kisebbik baj lett volna. Az ilyen esetekre kártalanítási alapot különített el a Magyar Biztosítók Szövetsége. Ám a Mabisz csak akkor fizet, ha a károkozó autó tulajdonosa, üzembentartója ismert. A francia kocsit viszont a magyar hatóságok nem tudták azonosítani, mert egy másik francia jármű rendszámával közlekedett.

„A Mabisz mindaddig nem köteles a károsultnak kártérítést fizetni, amíg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény rendelkezései értelmében a balesetet okozó gépjármű ismeretlen gépjárműnek minősül. Ez ebben az esetben fennáll, mert az autón nem az arra való rendszám volt. Másodsorban pedig az autónak az egyéb azonosító adatait egyelőre nem ismerjük. Se az alvázszámát, se a motorszámát” – fejtette ki Herpy Miklós ügyvéd.

A Mabisz kezdetben nem is akart fizetni.

„Azért, mert itt arról van szó, hogy ez a francia rendszám fel volt szerelve egy olyan járműre, amivel Franciaországban nem stimmelnek az adatok. Ez egy Franciaországban nem létező jármű. Egy olyan Peugeot típusú autóra nem volt ilyen rendszám kiadva, tehát innentől kezdve a jármű ismeretlen” – indokolták.

Fordult a kocka, amikor a Hír TV fogyasztóvédelmi magazinja hivatalos interjút kért a Mabisztól. A szóvivő azt mondta: Varga Mária nagyon jól tette, hogy rendőrt hívott a baleset helyszínére.

– Tehát gyakorlatilag nem rendelkezett érvényes biztosítással, érvényes forgalmival, alvázszámmal. Semmilyen olyan adat nem állt rendelkezésünkre, amelynek alapján a Mabisz téríteni tudott volna.
– Ezt tudjuk is, és egy ügyvéd el is mondta, hogy ilyen esetben a Mabisz nem tud fizetni, de hogy hogy mégis?!
– Itt a kulcs a rendőrség volt.

A hatóságok szerezték be azokat az adatokat, amelyekkel a francia autót végül azonosítani lehetett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »