Mit keres Budapesten Richard Burton öngyújtója?

Mit keres Budapesten Richard Burton öngyújtója?

Boldog pár áll a teraszon, és élvezi a kilátást. Az égen egy Malév-gép húz el. A nő vörös koktélruhában, a férfi szmokingban: a két színésznagyság, Elizabeth Taylor és Richard Burton. Még nem váltak el és házasodtak össze újra, hogy aztán ismét elváljanak. Az időpont 1972. február 27., Elizabeth Taylor negyvenedik születésnapja, a színhely Budapest legújabb, sokáig egyetlen ötcsillagos hotelje, az egykori Duna Intercontinental elnöki lakosztályának terasza.

Weiler Péter festményén ekként örökítette meg azt a napot, amelyről a világsajtó is beszámolt: Elizabeth Taylor születésnapi partiján olyan hírességek is megjelentek, mint Grace Kelly monacói hercegné, Susannah York, Raquel Welch, Michael Caine és David Niven színész vagy a Beatles dobosa, Ringo Starr.

A korabeli tudósítások arról is megemlékeznek, hogy Burton egy félmillió dolláros, 17. századi nyakékkel, a Taj Mahal gyémánttal lepte meg e napon a feleségét, míg Alan Williams brit regényíró, aki az 1956-os forradalom idején önkéntesként járt Budapesten, rosszallását fejezte ki amiatt, hogy nyugati hírességek egy kommunista országban mulatnak.

Pedig az álompár nem kalandot jött keresni a vasfüggönyön innenre. Richard Burton 1972-ben Magyarországon forgatta a Kékszakállt, amelyre hitvese elkísérte. Burton utóbb többször is megfordult Budapesten, például 1982-ben a Wagner tévésorozat címszerepének kedvéért.

Weiler Péter festményén Elizabeth Taylor, Richard Burton és a keret részévé tett öngyújtó Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Weiler Péter festményét tegnap avatták fel a hotel elnöki lakosztályában, az alkotás egy részlete azonban 44 évvel korábban már járt ugyanitt: a kép keretébe applikálva a láncdohányos Richard Burton öngyújtója mint a színész nagyvonalúságának mementója. A születésnapi ünnepség egyik pincére ugyanis rácsodálkozott a Magyarországon akkor ritkaságnak számító, márkás tűzszerszámra, mire a brit Shakespeare-színész odanyújtotta neki, hogy tartsa meg. A pincér azonban nem dohányzott, így továbbadta munkatársának, Szilágyi János újságíró öccsének, aki a Dunhill Beatet a bátyjának ajándékozta. De nem nála volt a végállomás.

Kárpáti Tamás újságíró hungarikon-worldikon gyűjteménye, amely legutóbb a milánói világkiállításon szerepelt, olyan, elsősorban művészekhez kötődő relikviákból áll, amelyet kortárs képzőművészek foglalnak műalkotásba. Kodály Zoltán metronómja, amelyet sokáig Vásáry Tamás zongoraművész őrzött, így lett Kárpáti Éva festményének szerves része, de Darvas Iván, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és Psota Irén egy-egy használati tárgya is műalkotások részeként él tovább. A gyűjtemény legújabb darabja Weiler Péter képzőművész-író műve, amely a Tűz van? Babám! címet kapta.

A festmény leleplezésekor Szilágyi János olyan történeteket mesélt, amelyek Richard Burton nagyvonalúságát igazolták, míg Szilágyi Tibor színművész – aki filmekben a hangját kölcsönözte a brit színésznek – felidézte, Burton a Pesti Színházban megnézte az Equust, és Darvas Ivánnak úgy gratulált: jobb vagy, mint én a filmben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »