Mit is írnak az MMA tagjai?

Mit is írnak az MMA tagjai?

A Magyar Művészeti Akadémia tagjainak verseiből és prózáiból jelenik meg egy-egy válogatás hamarosan a Magyar Napló és az Orpheusz Kiadóknál. – A nyilvánosság sokszor felteszi a kérdést, hogy kik is ezek az alkotók, az Orpheusz Kiadó ezért indult el ezzel a tervvel a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán, amely kortárs irodalmi antológia összeállítására szólt – mondta el a Metszetek című, hamarosan megjelenő prózaválogatás szerkesztője, Erős Kinga. A másik gyűjteményt, a versválogatást Oláh János szerkesztette, ez már az akadémia pénteki irodalmi gáláján kézbe vehető lesz.

Az antológia szerzői közül vannak anyaországiak s határon túli alkotók egyaránt, ezért a kisebbségi sors hangsúlyosan szerepel a könyvben, Tamás Menyhért profetikus írásától Ferences István „oknyomozó” írásáig. Vári Fábián László, Grendel Lajos, Király László, Fekete Vince, Nagy Zoltán Mihály írásai is mind azt a látásmódot és hangot tükrözik, amely a kisebbségi létből alakítója és fontos eleme kortárs irodalmunknak – sorolta Erős Kinga, a kötet szerkesztője, az Orpheusz Kiadó vezetője.

A szerkesztő szerint Jókai Anna józan, a való életből táplálkozó, de spirituális távlatokat is megmutató novellái életművének legszebbjei közül valók, s éppúgy fontos darabjai a kötetnek, mint Mezey Katalin 1956-os témájú írása, Ács Margitnak a rendszerváltás időszakát megidéző elbeszélése, Tóth Erzsébet apaközpontú írásai vagy Vathy Zsuzsa elbeszélései, amelyekben felnőtté válás és elszakadás mindannyiunkat érintő lelki folyamatait mutatja meg. „Bár tudom, hogy nem szerencsés harminchárom alkotó közül néhányat kiemelni, hiszen mindegyik egyformán fontos, a regények kapcsán nem tehetem meg, hogy nem hozom szóba a felvidéki Duba Gyula nevét: Vajúdó parasztvilág című szociografikus önéletírásának segítségével nem csak a múlt eseményei, de jelenkori vidék is jobban megérthető” – tette hozzá Erős Kinga.

Az MMA irodalmi tagozata tavaly pályázatot hirdetett kortárs irodalmi antológiákra. Az Orpheusz Kiadó ezen a pályázaton indult azzal a tervével, hogy az akadémikus alkotók munkásságát bemutató antológiát állít össze. Erős Kinga szerint a nyilvánosság sokszor felteszi a kérdést, hogy kik is ezek az irodalmi alkotók, így ez az antológia hiánypótló és értékfelmutató szerepet is betölt.  „Mint minden válogatás, ez is szubjektív, nem is törekedtünk másra, éppen ezért a szerzők válogatása alapján készült a kötet. A magam szerkesztői szempontja inkább abba az irányba mutatott, hogy nem a szövegek keletkezési ideje a fontos a válogatás során, hanem azok esztétikuma mellett a tematikája.

Hiszen gondoljunk bele, amennyire sokfélék a kötetben szereplő alkotók, annyiféle érzékenység, ízlés, tematika, gondolkodásmód jelenik meg írásaikban. Együtt szerepel Temesi Ferenc, Ferdinandy György, Czakó Gábor, Gál Sándor. S persze sok olyan alkotó is, akit költőként is jól ismerünk, mint Ágh István, Kalász Márton, Serfőző Simon, Kovács István, Oravecz Imre vagy a fiatalabbak közül Szentmártoni János, Iancu Laura, Nagy Gábor.” Vannak alkotók, akik novelláikkal szerepelnek a válogatásban, de többen regényírók, ők egy-egy önálló írásként is helytálló regényrészlettel szerepelnek a kötetben. A versválogatás  a Fókusz Egyesület és a Magyar Napló kiadásában jelenik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »