Miskolczi: Semmibe veszik a polgárok kegyeletteljes végbúcsú iránti igényét

Miskolczi: Semmibe veszik a polgárok kegyeletteljes végbúcsú iránti igényét

A szabadkai önkormányzat március 31-ei törvénytelen, a polgárok érdekeibe ütköző döntésével arcul ütötte a lakosságot, és monopóliumot hozott létre a városi temetkezésben – fogalmazott ma Miskolczi József, az egyik kárt szenvedő temetkezési magánvállalat igazgatója. Tizenötezer szabadkai állt ki a temetkezési magánvállalatok által megfogalmazott indítvány mellett, petícióban kérték az önkormányzatot, hogy vonja vissza a Pogrebno Közvállalat kizárólagos temetkezési jogát, illetve hozzon új határozatot a temetkezésről és a temetőkről.

A városvezetés sajnos ellenséges támadásként értelmezte a polgári beadványt, mondta mai sajtótájékoztatóján Miskolczi, ennek következtében pedig szokatlan politikai küzdelembe kezdtek, igyekeznek elodázni a döntést. A polgári kezdeményezés átadását követően 60 nap állt a városi képviselő-testület rendelkezésére, hogy napirendre tűzze a beadványt, áll Bunford Tivadar vkt-elnök Miskolczinak címzett és általa bemutatott levelében, amelyben megerősíti a tényt, hogy beiktatta a június 12-ei ülés napirendi pontjai közé a beadványt, illetve megjegyzi, hogy javasolni fogja a 15 100 választópolgár által aláírt kezdeményezés elfogadását, amely ily módon kötelezni fogja a hatáskörrel rendelkező közigazgatási szakszolgálatot arra, hogy – az alkotmánybírósági határozatot és a Versenyvédelmi Bizottság ajánlatát szem előtt tartva – dolgozzon ki új vagy módosított temetkezésről és temetőkről szóló határozatot.

A polgári beadványt kezdeményező Miskolczi nehezményezi, hogy az ígéretektől eltérően a vkt keddi ülésén csupán egy olyan záradékot fogadtak el, amellyel rábólintanak a polgári kezdeményezés beadására, ahelyett, hogy megtárgyalták volna a kérést. Miskolczi továbbá azt is sérelmezi, hogy Bunford Tivadar nem adott lehetőséget arra, hogy a polgárok nevében felszólaljon az ülésen. A most elfogadott záradékban arra kötelezik a szakszolgálatot, hogy 90 napon belül dolgozza ki az új határozatot, ám az kérdés, hogy ez mikor kerülhet majd napirendre. Elutasították továbbá a Mozgalom a Polgári Szabadkáért beadványát, amelyben azt kérték, hogy augusztus elsejéig készüljön el az új határozattervezet, és augusztus 8-áig, határidőn belül tárgyalják meg azt a képviselők. Miskolczi szerint a lista beadványa biztosította volna az ügy törvényes megoldását, így viszont csupán ismét elodázták a probléma rendezését.

A Funero temetkezési vállalat igazgatója kifejtette, hogy az aláírók nem ellenségei a hatalomnak, csupán szeretnék megmenteni a temetkezés Szabadkán kialakított hagyományait, amely éppen ezeknek a magánvállalatoknak a megjelenéségével érhette el jelenlegi színvonalát. Évente mintegy kétezer szabadkait érint személyesen is a temetkezés ügye, a magánvállalatok igyekeznek zökkenőmentesebbé tenni a szolgáltatást, és segíteni abban, hogy mindenki méltóképpen búcsúzhasson el szeretteitől. Miskolczi szerint a monopolhelyzet semmiképpen sem tesz jót ebben az ágazatban, ezért minden eszközzel azon lesznek, hogy a temetések színvonala ne csökkenhessen Szabadkán, alacsonyan tartsák az árakat és a családtagoknak megfelelő időpontban rendezhessék a szertartásokat.

Miskolczi József kijelentette, hogy nem fognak 90 napig tétlenül várni, az illetékes belgrádi minisztériumban kezdeményezik, hogy a szerb kormány függessze fel az önkormányzati döntést, s amennyiben szükség mutatkozik, akkor az Európai Unió belgrádi irodájának támogatását is kérik, hangoztatta. Továbbá felkeresik az aláírókat és további támogatást kérnek a jövőben ahhoz, hogy az önkormányzatban mutatkozó rendellenességekre azonnal petícióval tudjanak reagálni. Egy olyan pártoktól független mozgalmat kezdeményeznek, amely rámutat arra, mi nincs rendben Szabadkán.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »