Mirović: A befektetések és a munkahelyteremtés az új vajdasági kormány prioritásai

Mirović: A befektetések és a munkahelyteremtés az új vajdasági kormány prioritásai

Az új tartományi kormány prioritásai közé tartozik az új hazai és külföldi befektetők bevonzása, jelentette ki Igor Mirović vajdasági kormányfő, aki szerint a sikerüket a megnyíló munkahelyek számával lehet majd mérni.

Mirović a Diplomacy and Commerce című lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a vajdasági kormánynak a tartomány polgárai szolgálatára kell állnia, a fejlődés kulcsa pedig a jó koordináció, valamint a hatalom különböző szintjeinek együttműködése, politikai és bürokráciai nyomásgyakorlás nélkül.

„Arra bátorítanánk a befektetőket, hogy a kevésbé fejlett községekben folytassák a tevékenységüket” – húzta alá, s rámutatott arra, hogy külön csoport foglalkozik majd ezzel a problémával, a helyi önkormányzatok pedig a befektetők rendelkezésére állnak.

Leszögezte: az új vajdasági kormány üzleti, és nem pedig politikai-bürokráciai modellt kíván létrehozni, amelyben a politikus magát helyezi előtérbe ahelyett, hogy a polgárokat segítené.

Igor Mirović bejelentette továbbá, hogy a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség mintájára létre kívánják hozni a vajdasági fejlesztési ügynökséget, illetve felhasználnák más országok tapasztalatait a befektetők bevonzása érdekében. Szavai szerint létrehoznak egy központot, amely gyors tempóban válaszokat ad majd a befektetők felmerülő kérdéseire.

Vajdaságnak ösztönöznie kell a kisgazdaságok és borászatok fejlődését, valamint az organikus élelmiszerek előállítását, hiszen hatalmas lehetőség rejlik ezek Oroszországba és az Eurázsiai Unióba való exportálásában.

A termőföldek külföldieknek való eladása kapcsán Mirović azt mondta, nem támogatja ezt az intézkedést, de a használaton kívüli állami földek kiadhatók külföldi cégeknek.

Az új tartományi kormány „szíve és lelke”

Igor Mirović szavai szerint a nemzeti kisebbségekkel való kapcsolat az új tartományi kormány „szíve és lelke”, tehát megtalálják majd a módját annak, hogy segítsék a nemzeti kisebbségeket a művelődés, az oktatás, a tájékoztatás és a nyelvhasználat területein.

Rámutatott továbbá arra is, hogy számos probléma tapasztalható az egészségvédelem terén, az RTV-ben történtek kapcsán pedig azt mondta, a függetlenség bizonyítéka, hogy külsősök nem kerültek szerkesztői tisztségekre.

Közlése szerint két hónapon belül módosítják a tartomány költségvetését, az új hatalom pedig rámutat majd az elődeik szabálytalanságaira, de az már nem az ő feladatuk, hogy eldöntsék, ki a felelős, mondta.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »