Miroslav Beblavý: A szimpatikusak tönkreteszik Önöket

Képzeljetek el egy atlétikai versenyt – 400 méteres síkfutás. A versenyzők szétszélednek az ovális pályán – egy futót kivéve. Ő megkurtítja a távot a stadion közepén áthaladva, és annak ellenére, hogy a leglassabb, mégis elsőként ér célba. A nézők egészen addig csak nevetnek, amíg a verseny igazgatója be nem jelenti, hogy az érintett versenyző valóban nyert.

 

Füttyszó hangzik fel. Az igazgató pedig a mikrofonba bejelenti, hogy a szabályok nem tiltják azt, hogy valaki ily módon rövidítse a lefutandó távot, így átadja az érmet, majd sietősen távozik. Később kiderül, hogy éppen ez az igazgató volt az, aki ezt a fajta módszert egyszerűen „elfelejtette” bejegyezni a szabályok közé, sőt, hasonló módszerrel egy másfajta versenyben szintén biztosított már győzelmet.

 

Blanár, a döntőbíró

 

Ezt az igazgatót pedig úgy hívják, hogy Juraj Blanár, aki nem más, mint parlamenti képviselő, valamint zsolnai megyefőnök a Smer képviseletében. Pontosan ilyen módon vásárolt 2011-ben két CT-berendezést – olyan kritériumokat szabott meg, melyeknek köszönhetően a legdrágább ajánlat lett a nyertes – mégpedig az 1,4 és 1,6 millió eurós ajánlat helyett 2,2 millió euróért.

 

Amikor pedig a konkurencia panaszkodni kezdett, a megyefőnök mellőzte őket, és aláírta a túlárazott szerződéseket. Most, amikor nem tudja megmagyarázni a tettét, csupán három dolgot ismételget: összhangban volt a szabályokkal (azokkal a szabályokkal, amelyeket ő ekképpen írt meg), nem tehetett ezzel kapcsolatban semmi egyebet (ami nem igaz, ugyanis a törvény értelmében a spekulánsokat kizárhatta volna a versenyből), a többiek pedig jóval túlárazottabb berendezéseket vásároltak (ez lehetséges, de úgy vélem ez nem lehet magyarázat erre az egészre).

 

(…)

 

Cétések akcióban

 

(…)

 

Ahelyett, hogy a elkövetkező trendeket tanulmányoznánk, valami mást kellene tudatosítanunk.

 

(…) A „kedvencek” és „szimpatikusak” új generációja van születőben – Raši, Pellegrini és Blanár. Amennyiben engedélyezzük nekik, akkor ez az új generáció „befut”. A szimpatikus arcuk mögött azonban nemcsak a korrupciót rejtegetik, hanem a képtelenségüket is arra vonatkozóan, hogy ezt az országot valamelyest előbbre vigyék.

 

Szükségünk van arra, hogy a cétéseket és az áfásokat a közéletből eltávolítsuk. Még akkor is, ha úgy néznek ki, mint Johnny Depp és Brad Pitt keveréke.

 

Aktuality.sk, Miroslav Beblavý: Keď vás sympaťáci zničia


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »