Mirela Lavricot is megbuktatta a meldonium

Mirela Lavricot is megbuktatta a meldonium

Romániát is elérte az immár hírhedtté vált „meldoniumhatás”: a 400 és 800 méteres síkfutás egyik legjobb hazai képviselője, a korábbi ifjúsági világbajnok, a múlt hónapban rendezett portlandi fedett pályás atlétikai világbajnokságon a 4×400 méteres váltóval bronzérmes Mirela Lavric a szer használata miatt megbukott az egyesült államokbeli viadal során tartott doppingteszten.

Mirelaol_b

A hírt kedden a ProSport hozta nyilvánosságra, majd nem sokkal ezután Sandu Ion, a hazai sportági szövetség elnöke is megerősítette. „Ez egy nehezen kezelhető helyzet. A sportoló is beismerte, hogy használta. Vasile Oșean doktor írta fel neki, és decemberben szedte utoljára. A Román Atlétikai Szövetség csak március 7-én értesült arról, hogy a meldonium tiltólistára került. Nem tudni, hogy mennyi ideig marad meg a szervezetben. Szerintem ez a sportolók és az orvosok közötti hiányos kommunikáció miatt történt” – idézi Sandut a Mediafax hírügynökség.

A meldonium, mint ismeretes, január elsején került fel a tiltott szerek listájára. Szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban – több helyen vény nélkül is kapható. Hatása javítja a vérkeringést és egyes tudósok szerint növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Elsőként Maria Sarapova, az oroszok korábbi világelső teniszezője jelentette be, hogy a szert kimutatták a szervezetében, azóta már több mint száz sportolót tiltottak el emiatt.

A romániai doppingellenes ügynökség (ANAD) elnöke, Graziela Vâjâială a News.ro portálnak nyilatkozva közölte, hogy ők hétfő este kapták a hivatalos értesítést a nemzetközi atlétikai szövetségtől Lavric pozitív mintájáról. „Sokkolt minket. Előtte sem a sportoló, sem a hazai szövetség nem szólt róla nekünk, pedig mi ezzel foglalkozunk, de ők mégis úgy csinálják, ahogy jónak gondolják. Az eljárás szerint a sportolót értesítik először, utána az országos szövetséget és végül pedig minket. Az IAAF közölte, hogy leküldi a vizsgálatok eredményét, de ők foglalkoznak az esettel” – magyarázta. Az ANAD első embere hozzátette, hogy a meldonium Romániában forgalmazott gyógyszerekben nem található, ezért az atléta csak külföldön juthatott hozzá. „A meldonium nem jelenik meg csak úgy, semmi előzmény nélkül a szervezetben” – szögezte le.

A 25 éves Lavric jó eséllyel pályázott arra, hogy kvótát szerezzen a riói nyári olimpiára, most viszont minden bizonnyal eltiltás vár rá, és nehezen elképzelhető, hogy a Bianca Răzor, Adelina Pastor és Miklós Andrea alkotta stafétával szerzett vb-érmét megtarthatja. „Valaki minden bizonnyal eltitkol valamit, csak ennyit mondhatok. Furcsa” – egészítette ki nyilatkozatát Sandu Ion, aki szerint a szövetség belső ellenőrzéseken túl nem sok mindent tehet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »