Mire kell ügyelni mérőóra ellenőrzéskor?

Mire kell ügyelni mérőóra ellenőrzéskor?

Hiányzott a matrica a gázmérőről, 400.000 Ft megfizetésre szólították fel a fogyasztót. Mire figyeljünk a villanyóra és gázóra ellenőrzéskor, hogy hasonló eseteket elkerülhessünk?

A Budapesti Békéltet Testület nemrég megjelent cikke szerint egy fogyasztó gázmérőjéről hiányzott a matrica, és napi 13.000 Ft-os kötbér megfizetésére szólította fel a gázszolgáltató. A fogyasztó azt hitte, minden rendben van a mérővel, de az ellenőrzést követően kiderült, hogy hiányzik róla a jogi zár. A fogyasztó gondosan megőrzött minden papírt a szerződéskötéstől kezdve, ez volt a szerencséje. Azokból egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a szükséges jogi zárat nem helyezték el korábban a mérőn.  A vita így megoldódott a követelést törölte a szolgáltató.

 

Jó tanácsok mérőóra ellenőrzéshez
Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Békéltető Testület tanácsait, hogy mire érdemes figyelni mérőóra ellenőrzéskor és milyen lehetőségeink vannak.

 

Őrizz meg minden papírt! A mérővel kapcsolatos papírok később fontos bizonyítékok lehetnek. A szolgáltató csak akkor szabhat ki kötbért, ha bizonyítani tudja, hogy az órát sérülésmentes állapotban adta át, az iratokon feltüntették a plombák számát, azonosítóját és azt is, hogy azok sérülésmentesek

Sérült a plomba? – Jelentsd be! A jogszabályok alapján a sérült plomba is szabálytalan vételezésnek minősül. Ha sérült a plomba mielőbb jelezd a szolgáltatónak. Gázóra esetében ezt 2 munkanapon belül meg kell tenni.

Olvasd el a jegyzőkönyvet, mielőtt aláírod! Mindig olvasd át a jegyzőkönyvet, mielőtt aláírod. Ha bármi problémát tapasztalsz, tüntesd fel rajta. Ide tartozik az is, ha az ellenőrzés eredményével nem értesz egyet. Az írásos véleményed későbbi vita esetén lényeges irat lehet.

A mérő leszerelésének szabályai.  Ha bármi gond lenne az ellenőrzés során, az órát leszerelés előtt a cégnek le kell fényképeznie. A mérő becsomagolása után is kell készíteni a cégnek képet.  A képeket vagy videót a cég később köteles átadni vagy elküldeni a fogyasztónak.

Igazságügyi szakértő bevonása. Ha a szolgáltató szerint szabálytalan vételezés történt, ez neki kétséget kizáróan bizonyítania kell. Ha nem értesz ezzel egyet, ragaszkodj igazságügyi szakértő bevonásához. Ehhez törvényes lehetősséged van. Fontos hogy a szakértő a szakértői névjegyzékben szerepeljen.

Lakáson kívül eső mérőre nem szabhatnak ki kötbért.  Mint fogyasztó, köteles vagy a mérő állapotát megóvni. De nem szabhatnak ki kötbért olyan mérőre, ami társasházi folyósón vagy közös pincehelyiségben van (tehát nem a kizárólagos őrizetedben).

Elutasítják a panaszod? Fordulj a Budapesti Békéltető testülethez, és vedd igénybe az ingyenes és gyors eljárást a vitarendezéshez.

 

Forrás: Budapesti Békéltető TestületKép: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is. 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »