Mire jut Szijjártó New York-ban?

New Yorkban az ENSZ-közgyűlés elnökének és az ENSZ főtitkárának megnyitójával kezdetét vette hétfőn a migrációs csúcskonferencia, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólal és hatpontos javaslatot terjeszt elő.

A plenáris ülésekkel egy időben szekcióüléseken vitatják meg a politikusok a migrációs válság legégetőbbnek tartott gondjait. Délelőtt három, délután szintén három szekcióülést tartanak. A délelőtti ülések egyikét – amelyen a tömeges migráció okairól cseréltek eszmét – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elnökölte. A másik két panelbeszélgetés meghirdetett témája “a migránsok pozitív hozzájárulása” és “a nemzetközi együttműködés cselekvési lehetőségei” volt.

Peter Thomson, az ENSZ Közgyűlés elnöke és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár köszöntő szavai után egymás után szólaltak fel a konferencián részt vevő országok képviselői. A kínai kormányfő, Li Ko-csiang bejelentette, hogy országa további százmillió dollárt ajánl fel a menekültválság enyhítésére. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az elhúzódó kongói válságra és annak a migránshelyzet súlyosbodását előidéző következményeire figyelmeztetett.

A csúcskonferencián hivatalosan ugyan nem fogalmazták meg, de az elemzők és a kommentátorok közül sokan azon meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a hétfői migrációs csúcsértekezletnél fontosabb lesz a kedden, az Obama amerikai elnök által a Fehér Házba összehívott migrációs konferencia. (Bár az ENSZ főtitkára mellett a New York-i csúcsnak is Obama az egyik házigazdája.)

Az elemzők hatékonyabb válaszra számítanak a globális migrációs válság megoldásában a Fehér Háztól, mint az ENSZ-től, amelynek csúcsértekezletén inkább a menekültügy és a migráció általános jelenségeivel foglalkoznak, eltekintve néhány politikus – így Szijjártó Péter vagy Theresa May, az Egyesült Királyság kormányfője – konkrét javaslataitól.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »