Mínusz 233 Celsius-fokon már elég jól működik az egyatomos mágnes

Az eddigi legkisebb és legstabilabb mágnest alkotta meg egyetlen atomból egy svájci kutatócsoport: eredményük első lépést jelent új, mini adathordozók felé vezető úton.

A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) vezetésével dolgozó kutatócsoport által kifejlesztett atom egyelőre csak nagyon alacsony hőmérsékleten, mínusz 233 Celsius-fokon működik.

Az adathordozóknak a technológia fejlődésével egyre kisebbeknek kell lenniük, így a mágneses tárolóeszközöknek, mint például a merevlemezeknek is. Ezért kutatnak a szakértők újabb módszerek után, amelyekkel a lehető legkisebb mágneseket állíthatják elő egyetlen atomból. Ezek az apró mágnesek azonban többnyire még nagyon instabilak és nem maradnak elég sokáig mágnesesek ahhoz, hogy hosszabb ideig képesek legyenek adattárolásra.

Az EPFL szakemberei által vezetett kutatócsoportnak azonban sikerült áttörést elérnie – közölte az egyetem. A tudósok a Science című szaklapban bemutattak egy úgynevezett ritkaföldfémből, egyetlen holmium-atomból álló mágnest. Ezt az egyatomos mágnest egy leheletvékony magnézium-oxid-filmre helyezték.

Jelenlegi állapotában a mágnes egyelőre csak prototípus – előállítása hihetetlenül bonyolult és időigényes, de mínusz 233 Celsius-foknál az egyatomos mágnesek stabilabbak maradnak, mint bármely eddigi ilyen mágnes. És bár ez még nagyon távol van a normál szobahőmérséklettől, egyelőre ez az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyen stabil mágnest sikerült alkotni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »