Miniszteri különóra – Pénzügyi alapismeretek gimnazistáknak

Miniszteri különóra – Pénzügyi alapismeretek gimnazistáknak

Ahhoz, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok korszerű tudással rendelkezzenek, elengedhetetlenül szükséges az alapvető pénzügyi fogalmak ismerete – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővárosi középiskolásoknak tartott rendhagyó tanóráján.

A múlt héten zárult Pénz7 programsorozat szervezőinek legfőbb célkitűzése a pénzügyi tudatosság kialakítása. Az elmúlt években nagyon sok honfitársunk szembesült azzal a ténnyel, hogy megfelelő tudás híján olyan pénzügyi döntéseket hozott, amelyek következményeként nehéz, sokszor megoldhatatlan élethelyzetbe került – indokolta Varga Mihály, hogy nemzetgazdasági miniszterként miért állt a fiatalok pénzügyi kultúráját fejlesztő kezdeményezés mellé. Mint mondta: a szakmai szervezetekkel és a pénzintézetekkel közös a cél, el kell érni, hogy a magyar fiatalok ismerjék és értsék az alapvető pénzügyi kifejezéseket, hogy körültekintően dönthessenek, amikor egy-egy pénzügyi terméket kiválasztanak.

A Magyar Bankszövetség szervezésében a Pénziránytű Alapítvány szakmai támogatásával megvalósuló programban idén március 7–11. között több mint 100 ezer diák osztályfőnöki órákon ismerkedhetett meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal, a megtakarítások alapkérdéseivel. Varga Mihály – ahogyan tavaly, idén is – rendhagyó órát tartott gimnazistáknak a legfontosabb gazdasági és pénzügyi fogalmakról.

A II. kerületi Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 11-dikes diákjainak a megtakarítások különböző formáiról, a kockázatok mérlegelésének fontosságáról beszélt. A tanórán a jövedelem és a bevétel közötti különbség mellett a megtakarítások és a hitelezés formáinak ismertetésekor azokról a szempontokról is szólt, amelyeket egy-egy pénzügyi döntés – például hitelfelvétel – előtt figyelembe kell venni.

Varga Mihály a rendhagyó órát követően elmondta, a nemzetgazdasági tárca a pénzügyi tudatosság mellett a vállalkozások indításához szükséges ismeretek és kompetenciák elsajátítását is támogatni kívánja. Mint mondta: a 2016-2017-es tanévtől országosan elérhető vállalkozói önkéntes adatbázist kívánnak létrehozni, amely támogatja az iskola és a vállalkozói szféra közötti kapcsolatfelvételt.

A tárcavezető az eredmények között adott számot arról, hogy a jövő tanévtől Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahét címmel pénzügyi és vállalkozói ismeretek egyaránt megjelennek majd a köznevelési intézmények tanrendjében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »