Miniatűr filmgyár Árkoson

Miniatűr filmgyár Árkoson

Várhatóan 8-10 rövidfilm készül el a 15. alkalommal megszervezett, augusztus 5-éig tartó Filmtett Alkotótáborban, a Kovászna megyei Árkoson.

09 fimtett_b

Huszonháron magyarországi, tizennyolc romániai és egy felvidéki fiatal tehetség részvételével zajlik a Filmtett Egyesület 15. filmes alkotótábora. A helyszín ezúttal a Sepsiszentgyörgyhöz közeli, árkosi Felnőttoktatási Központ, az események július 25-e és augusztus 5-e között zajlanak. „A résztvevők a majd kéthetes tábor idején élőszereplős vagy animációs rövidfilmeket készítenek, miközben a magyar filmszakma elismert személyiségeitől – és gyakran egymástól is – tanulnak, és ismerkednek: a Filmtett Workshop intenzív programja alatt szövődő szakmai és baráti kapcsolatok sokszor alapoznak meg későbbi együttműködéseket” – olvasható a szervezők közleményében.

Jövő héten elkészülnek a filmek

Mint írják, a tábor „miniatűr filmgyárként” működik, egyes csoportjai a filmalkotás különböző területeit „tanulják ki”: rendező, operatőr, vágó, hangmérnök, gyártásvezető, rendezőasszisztens, színész és animációs csoportok ismerkednek a számítógépes programokkal, technikai felszerelésekkel. A részt vevő négy fiatal rendező saját forgatókönyveihez válogat színészeket, stábot, és keres helyszínt a Kovászna megyei településen és környékén.

A tényleges forgatások csütörtökön kezdődtek el. Minden filmet egy-két nap alatt forgatnak le, aztán a vágók, majd a hangmérnökök veszik kézbe az anyagot, hogy a tervek szerint utolsó estére – augusztus 4-ére – elkészüljenek a filmek. Bár a pályázatalapú válogatásnak nem volt kizáró feltétele, a korábbi tapasztalat sokat nyomott a latba – a részt vevő fiatalok közül szinte mindenkinek van már valamilyen filmes háttere.

A legjobbaktól tanulnak

Az egyes alkotócsoportokat a tábor hagyományaihoz híven elismert magyar filmesek vezetik: velük táborozik Ujj Mészáros Károly és Balsai Móni, a Liza, a rókatündér című nagysikerű film rendezője és főszereplője. Továbbá az operatőr csoport vezetője Pálos György és Bántó Csaba, a hangmérnök csoporté két sikeres fiatal hangmérnök, Lukács Péter Benjámin (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Symphony no. 42, A nyalintás nesze) és Székely Tamás, az Oscar-díjas Saul fia egyik hangmestere.

A csapatot egy fiatal erdélyi hangmérnök, Iszlai József erősíti. Az animációs csoportot Vácz Péter, a Nyuszi és őz című, nemzetközi sikerű animációs film rendezője, valamint Vezsenyi Tamás vezeti, a rendezőasszisztensek és a gyártásvezetők Durst György Arany Pálma díjas producertől, valamint a gyártásvezetéstől a filmforgalmazásig és rendezvényszervezésig rengeteg területen jártas Boros Melindától tanulhatnak. A vágó csoportot Lemhényi Réka vezeti – aki többek közt Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és uraim! című, bravúros szkeccsfilmjén és Tudor Giurgiu De ce eu? című filmdrámáján is dolgozott – egy fiatal vágóval, Kővári Szabolccsal közösen.

A Filmtett Alkotótáborban mostanig több mint 200 film készült, nagyrészük hazai vagy nemzetközi fesztiválok műsorába is bekerült, több közülük díjakat is szerzett. Idén várhatóan 8-10 rövidfilm készül el a táborban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »