Mini-Erdélyt építenek Szejkefürdőn

Mini-Erdélyt építenek Szejkefürdőn

A brüsszeli Mini-Európa park mintájára Mini-Erdély parkot hoz létre a Hargita megyei Szejkefürdőn a Székelyföldi Legendárium csapata. 

mini park-PA-18_b

„Erdély fénykorát, a 17. és a 19. század közötti időszakot szeretnénk megjeleníteni a parkban, különös tekintettel azokra az épületekre, amelyeket Orbán Balázs is láthatott” – mondta el lapcsaládunknak Fazakas Szabolcs, a projekt ötletgazdája. A rekonstrukcióban Gyöngyössy János történeti grafikus segíti a Legendárium csapatát, a maketteket a székelykeresztúri származású Vajda Domokos készíti budapesti műhelyében, az épületeket pedig Németh Hajnal művész festi ki. Összesen hatvan makettet fognak kiállítani, ebből már elkészült a törcsvári kastély, a dévai, a barcarozsnyói, a vajdahunyadi és a fogarasi vár, illetve a székelyudvarhelyi Jézus-kápolna.

mini park-PA-10_b

Fazakas elmesélte, a park elkészítésének ötlete a brüsszeli Európa park megtekintése során fogalmazódott meg benne, ahol azt tapasztalta, hogy egyetlen erdélyi épület sem szerepel, pedig ezek is részei a világ kulturális történetének. „Megmutatjuk, hogy Erdélyben is van látnivaló, és hozzájárultunk a világ kulturális örökségéhez” – fogalmazott. Fazakas Szabolcs rámutatott, multikulturális parkot szeretnének, ezért román, magyar és szász épületek kicsinyített másait is ki fogják állítani. Láthatóak lesznek szász, móc, magyar és székely falurészletek is, ahogyan például a várfallal körbevett Brassó, Segesvár, Kolozsvár, Medgyes, Szeben, valamint a bonchidai és a Rhédey-kastély.

mini park-PA-7_b

Makett készül arról a Vajdahunyad melletti kohóról, ahol a párizsi Eiffel-torony alkatrészeit öntötték, a gyergyói örmény udvarokról, a dési zsinagógáról, a marosvásárhelyi zenélő kútról, de a szaploncai vidám temetőről is – jegyezte meg érdekességként az ötletgazda. Azt szeretné, ha a parkban minden, Erdélyhez kötődő nemzet tagjai megtalálnák a számukra érdekes épületeket. Ez fontos, hiszen turisztikai szerepe is van a projektnek. A maketteket a Szejke egyik dombosabb részén helyezik el, amelyet az udvarhelyi városházától bérelnek. Az érdeklődők a székely gőzöst felelevenítő minivasúton is körbeutazhatják a kiállított épületeket. A parkot jövő tavasszal nyitják meg.

mini park-PA-2_b

Orbán Balázs sírjának közelében pedig az író életét bemutató múzeumot szeretne létrehozni a Székelyföldi Legendárium – tudtuk meg Fazakas Szabolcstól. A csapatnak egy épületet adományoztak, amelyet a műemlékvédőkkel és más szakemberekkel konzultálva korhűen újítanának fel. „Közösségi megmozdulást szeretnénk, amihez a cégek és civilek segítségét kérjük. Nem pénzadományt szeretnénk, hanem önkéntes munkát szervezünk. A szejkei múzeumban nemcsak három táblát szeretnénk kiállítani, hanem korabeli eszközöket, gépeket, bútorokat is, hogy minél korhűbb környezetet rendezhessünk be” – magyarázta Fazakas.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »