Mindszenty-szobrot avattak Komáromban

Mindszenty-szobrot avattak Komáromban

Komáromban ünnepi misén emlékeztek meg a Jézus Szíve római katolikus templom felszentelésének nyolcvanadik évfordulójáról, majd a templom előtt felavatták Mindszenty József hercegprímás szobrát, Kligl Sándor alkotását.

Kligl Sándor műve egy posztamensen álló egészalakos kőszobor. Mindszenty József alakját bíborosi reverendában ábrázolja, amint a templom felé fordulva kezét imára kulcsolja. A szobrot Pákh Tibor, Komárom díszpolgára adományozta. Az alkotást Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök áldotta meg.

A komáromi Jézus Szíve római katolikus templom a környék egyetlen modern szakrális épülete, a magyar egyházművészet Bauhaus stílusú alkotása. Az 58 méter hosszú, háromhajós templom Körmendy Nándor tervei alapján épült 1937-ben. Belsejét a 30-as évek képző- és iparművészeinek alkotásai díszítik. Az apszisban a magyar szenteket ábrázoló freskók a Római Iskola művésze, Kontuly Béla alkotásai. A bal oldali mellékoltár Mária-szobra Antal Károly, a tabernákulumon az Angyali üdvözlet Ohmann Béla műve, a szószék négy evangélistát ábrázoló kerámiaképeit Kovács Margit készítette. A főoltárt Schima Endre győri iparművész kovácsoltvas munkái díszítik. A főbejárat fölött a komáromi származású Szemereki Teréz három kerámiaképe látható.

(MTI nyomán)

"Hűséges munka a történelmi Magyarország egységéért, megállásáért és függetlenségéért" – Mindszentyre emlékezünk

"Olyan alja-ember maradt, mint uszító apátplébános korában" – így mocskolták Mindszentyt a zsidók, akiket védelmébe vett


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »