Mindenkit megfigyelne a román hírszerzés

A román Helsinki Bizottság (Apador-CH) és másik három civil szervezet nyílt levélben fejezte ki aggályait hétfőn az Európai Bizottságnál és a bukaresti kormánynál amiatt, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) – szerintük – a polgárok tömeges megfigyelését tervezi, és az erre alkalmas informatikai rendszer kiépítéséhez uniós támogatásokat használ.

A civilek úgy tudják, hogy az SRI júniusban 25 millió eurós támogatást nyert el „az informatikai rendszerek összehangolására és megerősítésére”, ami szerintük egy, a teljes lakosságot folyamatosan megfigyelés alatt tartó „Nagy Testvér” létrejöttét vetíti előre. A nyílt levél szerzői azt nehezményezik, hogy az SII Analytics projekt megvalósulása esetén a titkosszolgálatok vagy más állami intézmények állítólag hozzáférést nyernek az összekapcsolt adatbázisokhoz, a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez, anélkül hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.

Az Apador-CH szerint a projekt egyes részei – például az arcfelismerésre vagy a kommunikáció megfigyelésére vonatkozó fejezetek – azt sejtetik, hogy a SRI kimondatlanul is a teljes lakosság általános megfigyelését tervezi, és célja nem a „csalások megelőzése”, ahogy az uniós támogatási pályázatában szerepel, hanem valójában a „polgárok magánélete utáni kémkedés”.

A civilek a projekt leállítását követelik, közvitát javasolnak a SRI társadalmi szerepéről, és olyan törvénymódosításokat sürgetnek, amelyek hatékony törvényi garanciát jelentenek a hatósági visszaélések ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »