„Mindenki vérben feküdt”

„Mindenki vérben feküdt”

Százezren nézték a tűzijátékot a francia nemzeti ünnepen Nizzában, amikor egy teherautó az ünneplők közé hajtott. A tunéziai férfi 84 embert ölt meg, több mint 50-et megsebesített csütörtök este. A merénylőt a rendőrök lőtték le.

Amatőr felvételek örökítették meg az emberek pánikszerű menekülését Nizzában, amikor a teherautó belehajtott a tömegbe. A világszerte híres és ismert Angol sétányon tízezrek gyűltek össze a július 14-i tűzijátékra.

„A mentők fél órával később érkeztek. Egy nagy teherautó jött és behajtott az emberek közé. Mindenki közé. Nem volt biztonsági személyzet, legalább 25 percükbe tellett a tűzoltóknak megérkezni. Mi segítettünk. Itt a sétányon történt. Aztán lövöldözések voltak” – számolt be a történtekről az egyik szemtanú.

A merénylő a 25 tonnás járművel 2 kilométeren keresztül, folyamatosan irányt váltva hajtott a tömegben, hogy minél több áldozatot szedjen. Volt, ahol 80 kilométer per órás sebességgel száguldott. Felnőtteket és gyerekeket gázolt el. „Emberek feküdtek a földön, csak emberek, nagyon sokan. Próbáltam nem odanézni, próbáltam felnézni. Nem akartam látni. Nagyon fájdalmas volt. Az emberek sírtak, mindenki vérben feküdt” – idézte fel a történteket egy túlélő.

A 31 éves tunéziai származású támadót végül a rendőrök állították meg és lelőtték. A férfit a hatóságok régóta ismerték, erőszakos bűncselekmények miatt. Teherautójában fegyverutánzatokat és egy működésképtelen gránátot is találtak.

A Hír TV-nek a Paris Match főszerkesztő-helyettese nyilatkozott, aki a pusztítás mértékét a novemberi párizsi terrortámadáshoz hasonlította. Szerinte nagyon nehéz kivédeni az ilyen merényleteket. „Ami nehézzé teszi, az az, hogy nagyon kevés eszközzel, egy teherautóval, amit néhány napja bérelt ez az ember, képes volt elkövetni egy tömeggyilkosságot. Ami a Bataclanban történt, ha csak a számokat nézzük – hasonlóan 84 halott van –, majdnem ugyanannyi sérülthöz közelítünk a Bataclan áldozatainak és sérülteinek a számához” – jegyezte meg Regis Le Sommier.

Kemény választ ígér Hollande

A francia elnök a terrortámadás után válságtanácskozást hívott össze Párizsban. A politikus kemény választ ígért a merénylőknek. „Úgy döntöttem, hogy a rendkívüli állapotot, amelynek július 26-án vége lett volna, további három hónappal meghosszabbítom. Erről törvényjavaslatot nyújtunk be a parlamentnek a következő héten. Semmi nem tántoríthat el minket a terrorizmus elleni harcunktól. És megismétlem: megerősítjük a jelenlétünket Szíriában és Irakban. És pontosan azokra fogunk lecsapni, akik ránk vadásznak a saját földünkön” – mondta Francois Hollande francia elnök.

A francia miniszterelnök szerint a francia nemzet egységét vették célba, de Párizs nem hagyja magát. „Azt üzenjük a franciáknak, hogy nem adjuk meg magunkat. Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek. Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk” – jelentette ki Manuel Valls.

A kormány háromnapos gyászt rendelt el a merénylet után az országban, a miniszterelnök és az államfő pedig Nizzába utazott, hogy a biztonsági intézkedéseket a helyszínen koordinálják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »