Mindenki mindenki ellen! Most ellenzékiek és kurdok lövöldöznek majd egymásra

A Törökország támogatását élvező szíriai ellenzéki fegyveresek is biztonsági övezetet akarnak kialakítani azokon a területeken, amelyeket Szíriában elfoglaltak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől – közölte kedden Ahmed Oszman, az Ankara támogatását élvező szíriai turkománok alkotta Murád Szultán fegyveres csoport ezredese.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn, a G20 csoport kétnapos, kínai csúcsértekezletén javasolt olyan övezetet, ahol nem lennének harcok, s ezzel segítene a szíriai menekültáradat megállításában. Emellett ismét felvetette egy szíriai repüléstilalmi zóna létrehozásának ötletét is.

Ahmed Oszman elmondta: szívesen látna egy ilyen biztonsági övezetet a török-szíriai határ szíriai oldalának egy 90 kilométeres szakaszán Dzserablúsz és Azáz városok között, ahol a menekült civileket nem fenyegetnék a damaszkuszi rezsim bombázásai. Ehhez azonban az Egyesült Államok, Törökország és Oroszország megállapodására volna szükség – tette hozzá.
A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű, mérsékeltnek mondott ellenzéki szövetséghez tartozó fegyveres csoport ezredese a Reuters hírügynökségnek továbbá elmondta: hamarosan rákényszerülnek arra, hogy a kurd milíciákkal is összecsapjanak, mivel Washington és Ankara követelése ellenére nem vonultak ki a térségből.

Ankara a közelmúltban indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát.

A Törökország támogatását élvező felkelők kijelentették, hogy elfoglalják a várost a kurdoktól. A múlt héten Manbídzstól északra összecsapások is folytak a milíciák között.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »