Mindenki hallgat a gyanús étolajokról

Sem a CBA, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem reagált érdemben kérdéseinkre, amelyek a több magyar boltot elárasztó gyanús, vélhetően áfacsalásban érintett étolajokra vonatkoztak.

Továbbra sem tudni, ki a felelős a magyar boltok polcait elárasztó, minden valószínűség szerint áfacsalásban érintett, gyenge minőségű, külföldi étolajokért. Több, évekkel ezelőtt gyanúba keveredett magyar forgalmazót, magyar üzleteket és hatósági szervet is felkerestünk a héten indított cikksorozatunk írása idején, ám érdemi választ csak néhányuktól kaptunk.

A Vivamus Bt. például arról tájékoztatta a lapunkat, hogy a cég 1990-es alapítása óta minden évben teljes körűen ellenőrizte őket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Áfacsalásra vonatkozó ellenőrzésük nem volt, mert minden vonatkozó adónemet kifizetett a cég. – Utoljára 2013-ban értékesítettünk alapélelmiszert, kizárólag növényvédő szert és saját termelésű bort árusítunk – tették hozzá.

Lapunk azért kereste a céget, mert egy adószakértőkből álló csoport 2013-as, a NAV-nak átadott jelentése alapján érintett lehetett jelentős mértékű, étolajjal összefüggő áfacsalásos ügyekben. A cég azonban a mai napig több százmillió forintos bevétellel működik. Az eset aktualitását az adja, hogy ugyanez a szakértői csoport próbavásárlásokkal bizonyította, ismét megjelentek a magyar boltok polcain a feltűnően olcsó, vélhetően áfacsalásban érintett étolajok.

Az áfaszakértők többek között a CBA-ban és a Reálban is találtak ilyen termékeket, a magyar üzletláncban például egy horvát gyártású flakont cseh forgalmazóval. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a horvát olajat egy magyar cégtől vették. A gyár azonban egy cseh disztribútor útján forgalmazza a terméket.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerződéses partnerük hogyan tud olyan olajat ajánlani, ami olcsóbb, mint a hazai gyártóktól vehető termék, miközben több kézen megy át. A két napja feltett kérdéseinkre azonban tegnapi lapzártánkig nem érkezett választ, ahogy a Reáltól és az adóhatóságtól sem. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) pedig azt az ígéretet kaptuk, hogy alaposan megvizsgálják e termékeket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »