Mindenáron fehéreket akartak ölni a dallasi orvlövészek

A dallasi rendőrfőnök szerint az agyonlőtt orvlövész mindenáron fehéreket akart megölni. Három feltételezett elkövetőt –két férfit és egy nőt – letartóztattak.

David Brown pénteki, a dallasi rendőrgyilkosságok ügyében Mike Rawlings polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a korábbi hírekkel ellentétben az orvlövész nem öngyilkos lett, hanem a rendőrség bombával végzett vele. A rendőrfőnök szerint az orvlövész a vele tárgyaló rendőrrel azt közölte, hogy mindenképpen fehéreket akart megölni, az elmúlt napokban történt rendőri túlkapások miatt, amelyeknek fekete amerikaiak voltak az áldozatai.

Az MTI által idézett Brown szerint az orvlövészt felháborították a fehér rendőrök túlkapásai, és felháborították őt a fehér emberek. A rendőrfőnök cáfolta az elterjedt híreket, miszerint az orvlövész öngyilkos lett volna, s elmondta, hogy a rendőrség robotra szerelt bombával likvidálta a férfit, akit nem azonosított, de a CBS televízió kiderítette, hogy Micah Xavier Johnson, 25 éves lakosról van szó, aki a texasi Mesquite városkában élt. Később a rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy a likvidált lövöldöző az amerikai hadsereg tartalékosa volt, aki szolgált Afganisztánban is.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, a férfi még a tárgyalások során közölte a rendőrökkel, hogy nem tagja egyetlen szervezetnek sem. Ezt valószínűleg azért is hangsúlyozta, mert hajnalban a Facebook közösségi portálon egy eddig ismeretlen, magát a „fekete hatalom politikai szervezetének” nevező csoport magára vállalta a támadásokat. A Facebook azóta törölte bejegyzést. Mark Zuckerberg, a portál tulajdonosa egyébként először nyilvánult meg ilyen ügyben, és még csütörtökön este döbbenetét és az áldozatok családtagjaival való együttérzését fejezte ki.

A pénteki sajtótájékoztatón egyébként a rendőrfőnök ismét megerősítette: a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt megöljenek. Brown szerint a merényleteket előre megtervezték és egyeztették, erre utal, hogy három oldalról érkeztek a lövések, magasból adták le őket. A három letartóztatott gyanúsított további értékes információkkal is szolgált, de a nyomozás érdekében erről sem a rendőrség vezetője, sem pedig a polgármester nem kívánt nyilatkozni. A texasi nagyvárosban a rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre csütörtök este, öt rendőr meghalt, hat megsebesült.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »