Minden második doboz ukrán tej antibiotikumot tartalmazhat

Az ukrán kormány a tejtermékek minőségellenőrzésre évente mindössze 50 ezer hrivnyát fordított – jelentette ki az ukrán áruszállítók szövetségének a vezetője, Alekszej Dorosenko.

A szakértő adatai alapján a tejtermékek minőségellenőrzésének a legfőbb problémája az, hogy például az antibiotikum szint ellenőrzése igencsak költséges vizsgálat – írja az UNN hírügynökség.

„El kell mondanom, hogy a kormány a fővárosban a termékek minőségének ellenőrzésére, melyeket az üzletekben, szupermarketekben vásárolhatunk meg, 2016-ban mindössze 50 ezer hrivnyát fordított. Tehát mindössze 15-20 élelmiszercikk minőség ellenőrzését lehet elvégezni. Ez a procedúra jelenleg azoknak a polgári szervezeteknek a vállait terheli, akik maguk végeztetik el a minőségellenőrzést. Ahogyan azt a szakértők tudni vélik, az ukrán tejtermékek 50 százaléka antibiotikumot tartalmaz. Ez az adat sajnos nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek szánt termékeket is érintik.” – mondta Dorosenko, hozzátéve, hogy a törvény tiltja ezeknek az anyagoknak a jelenlétét a tejtermékekben.

„Mivel az állam elhatárolódott ennek a problémának a megoldásától, így csak a civil szervezetek, valamint az ez iránt a kérdés iránt érdeklő személyek révén lehet ezt a problémát a figyelem középpontjába helyezni, és lehetőség szerint minél több minőségellenőrzést elvégezni, valamint ezeket az adatokat nyilvánossá tenni a hírközlési eszközökben.” – jegyezte meg a szakértő.

Dorosenko azt is elmondta, hogy Ukrajnában nagyon alacsony szinten jár a tejtermékek feldolgozása. Nem is magát a tejterméket kellene leellenőrizni, hanem magát a feldolgozásra kerülő nyersanyagot.  Mindaddig, amíg nem jelennek meg a külföldiek, akik hajlandóak nagyon nagy pénzeket befektetni az ukrán tejiparba, nem építenek nagy farmokat, mindaddig az a probléma jelen lesz – véli a szakértő.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: tejtermékek, tej, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »