Milos Zeman Putyin legfőbb szövetségese?

Milos Zeman cseh államfő a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország legfőbb szövetségese Csehországban és aktívan terjeszti Moszkva nézeteit – állítják annak a cseh tanulmánynak a szerzői, amelyet csütörtökön ismertettek újságírókkal Prágában.

„Az Európai Unió egyik tagállamának elnöke értékes szövetséges számukra. Bármiféle vélemény hangzik el orosz részről, Zeman elnök ezt később támogatja” – jelentette ki Jakub Janda, az Európai Értékek elnevezésű prágai kutatásszervező központ elemzője, a tanulmány egyik szerzője. A társszerző Ondrej Kundra, a Respekt című jobboldali hírmagazin riportere.

Mindkét szerző és a Respekt című hetilap is az úgynevezett prágai kávéház köréhez sorolható. Ezt a fogalmat Milos Zeman dobta be a köztudatba a 2013-as elnökválasztáskor: ezzel a gyűjtőnévvel illette mindazokat a csoportokat, amelyek az elnökválasztás során riválisát, Karel Schwarzenberget támogatták.

A cseh államfő nem kívánt reagálni

Milos Zeman szóvivője útján közölte: nem kíván reagálni a tanulmányra, annak szerzői számára nem vitapartnerek. Egyebek között azért, mert Jakub Janda a múltban pornófilmekben szerepelt – jegyezte meg.

A tanulmány szerint Oroszország következetesen próbálja megnyerni a maga számára a cseh közvéleményt – például összeesküvés-elméletek és szándékos félretájékoztatás terjesztésével, illetve cseh politikusok befolyásolása által –, s ebben több ismert cseh politikus is a kezére játszik.

Az Európai Értékek prágai „agytröszt”, amelyben politikai elemzők, újságírók, diplomaták tömörülnek, folyamatosan figyeli a cseh politikát, illetve a sajtót, és Kremlin Watch című hírlevelében rendszeresen felhívja a figyelmet az oroszpárti megnyilvánulásokra. Az elemzők szerint Moszkva érdekeinek szolgálatában áll több Csehországban működő orosz szervezet is, amelyeket állítólag a prágai nagykövetség irányít.

A Csehországban működő orosz szervezetek között Moszkva jelenlegi politikája miatt éles ellentétek vannak, ami a cseh kormány mellett működő nemzeti kisebbségek tanácsában is több konfliktushoz vezetett az utóbbi időben.

Az oroszok célja az EU és a NATO egységének megbontása

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy Oroszország legfőbb célja Csehország befolyásolása által megbontani az EU és a NATO egységét.

A cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) immár többször is jelezte jelentéseiben, hogy az orosz titkosszolgálatok nagyon aktívak Csehországban, és nyilvánosan meg nem nevezett cseh politikusok is segítik őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »