Milos Zeman és az iszlamista kannibálok

Milos Zeman és az iszlamista kannibálok

Egy vegetáriánussal lehet az ételekről vitatkozni, de egy kannibállal nem! Számukra mi magunk vagyunk az étel! – Ezzel a fősodort szándékosan provokáló hasonlattal érzékeltette az iszlám dzsihadistákról alkotott véleményét a berlini székhelyű, Civilizációk Párbeszéde (DOC) elnevezésű szervezet nemzetközi konferenciáján Milos Zeman. A cseh elnök az Európát sújtó migránsválságról is kifejtette véleményét, s a megoldást a külső határok védelmében látja.

A török partok közelében, kultúrák találkozási pontjában fekvő csodálatos görög sziget – változatos és zaklatott történelme ellenére – az első pillantásra híven igazolja, hogy a civilizációk érintkezése nem csak elvesz, adhat is. Így aztán nem véletlen, hogy az orosz állami vasutat a közelmúltig irányító milliárdos Vlagyimir Jakunyin által támogatott alapítvány immár 14. alkalommal épp itt tartja éves fórumát. Ezúttal – a világban uralkodó helyzetet híven leírva – A sokszínűség káosza címmel beszélgetnek itt a párbeszéd fontosságáról politikusok és szakértők a világ minden tájáról. Elfogadta a meghívást az idei rodoszi fórumra Közép-Európa három vezető politikusa is, ám mivel Orbán Viktor és Robert Fico Simon Peresz volt izraeli államfő temetésén rótta le kegyeletét, így Milos Zemannal volt kénytelen beérni a civilizációk mai találkozásáról markáns véleményt alkotókra váró népes publikum.

S bár friss bevándorlókkal az antalyai partok közelsége ellenére sem lehet a városban találkozni, az ugyancsak aktuális témáról Zemannak is markáns a véleménye. Így aztán a konferenciára visszajáró vendégként érkező cseh elnökben ezúttal sem csalódtak a résztvevők. Míg az előtte felszólaló, az ENSZ-ben a civilizációk dialógusát egyengető Nasszir Abdulaziz al-Nasszer a globalizáció és a technológiai fejlődés mellékhatásaként fellépő káoszról, a sokszínűség jelentette kihívásról, a tolerancia szükségességéről, az iszlám és a kereszténység évszázados békés egymás mellett éléséről és a manapság lassan minden problémát a muszlim migránsok számlájára író európai tudatalattiról beszélt, Zeman azonnal kesztyűt dobott a fősodornak. „Tisztázzuk előbb: mit is sorolunk a civilizációk közé?” – tette fel a kérdést Zeman, s csattanós válaszként a tálibokat, az al-Kaidát, a Boko Haramot és az Iszlám Államot ki is zárta ebből a körből. „Nem lehet párbeszédet folytatni azokkal, akik a keresztény civilizációt el akarják pusztítani!” – fogalmazott a cseh államfő az Iszlám Államról, a nem a nemzetből, hanem a vallásból kiinduló, a nácizmushoz és a kommunizmushoz hasonlóan hamis ideológiát hirdető terrorszervezetről. Gondolatmenetét lezárva megállapította, hogy a neoliberális világuralmat hirdető Francis Fukuyamával szemben a civilizációk ütközését előrevetítő Samuel Huntingtonnak lett igaza.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »