Miloš Zeman elnök a közelgő cseh államfőválasztás nagy esélyese

Miloš Zeman elnök a közelgő cseh államfőválasztás nagy esélyese

PRÁGA. Miloš Zeman jelenlegi cseh köztársasági elnök a januári új államfõválasztás legnagyobb esélyese – derült ki abból az országos felmérésbõl, amelynek eredményét a Focus közvélemény-kutató ügynökség hozta nyilvánosságra csütörtökön.

Csehországban Milan Stech, a cseh parlamenti felsõház, a szenátus elnökének döntése alapján 2018. január 12-én és 13-án tartják meg az államfõválasztást.

A Focus augusztusi felmérése szerint Miloš Zemant a megkérdezettek 28,1 százaléka tervezi támogatni, míg várható ellenfeleinek támogatottsága ennek alig fele. Eddig több mint egy tucat személyiség jelezte, hogy indulni készül az elnökválasztáson. Közülük Jirí Drahošnak, a cseh tudományos akadémia volt elnökének támogatottsága a legnagyobb, 13 százalékos. Az emberek 40 százaléka mindazonáltal azt mondta, hogy még nem döntötte el, kire fog szavazni.

A legfõbb állami tisztségre pályázóknak november 7-ig kell hivatalosan bejegyeztetniük magukat. Ennek feltétele, hogy legalább tíz parlamenti képviselõ vagy húsz szenátor támogassa jelölésüket. A harmadik lehetõség az, hogy megszerzik legalább 50 ezer állampolgár írásos támogatását. Az államfõválasztást az nyeri meg, aki megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát. Amennyiben ilyen nincs, a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut be a második fordulóba, amelyen a legtöbb szavazatot szerzõ jelölt gyõz.

Az ötvenezer támogatói aláírást eddig hárman szerezték meg: Miloš Zeman, Jirí Drahoš és Michal Horáèek ismert dalszövegíró. Zemant elsõsorban az idõsebbek, a baloldali beállítottságú szavazók, a szociáldemokrata, a kommunista párt és az ANO mozgalom hívei támogatják. Jirí Drahoš támogatottsága az értelmiségi körökben a legmagasabb.

A közszolgálati Cseh Rádió szerint, amely a felmérést megrendelte, Miloš Zeman a magas támogatottsága ellenére is megosztja a társadalmat. A megkérdezetteknek csak a 36 százaléka tartaná jó elnöknek, míg 39 százaléknál negatív érzelmeket vált ki. Jirí Drahošt az emberek 22 százaléka értékeli kedvezõen, 15 százalék pedig negatívan.

Elemzõk valószínûnek tartják, hogy az elsõ fordulót Milos Zeman nyeri meg, de a végleges gyõztest illetõen egyelõre csak találgatni lehet, tekintettel arra, hogy októberben még parlamenti választást tartanak, amely nagyban befolyásolhatja az elnökválasztás kimenetelét.

A hatályos szabályok szerint minden jelölt legfeljebb 40 millió koronát költhet a kampányra. A második fordulóba jutó jelöltek további 10 milliót fordíthatnak kampánycélokra.

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg az államfõt. Korábban az elnököt a parlament két háza választotta meg együttes ülésén.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »