Milliószám kapkodja a nyugtatókat a magyar

Háziorvos is felírja, dílernél és a fekete piacon is lehet kapni a nyugtató pirulákat. Magyarországon a legnépszerűbbek a Rivotril, a Frontin és a Xanax utóbbi kettőből évente 1,2 millió, a Rivotrilból 1,8 millió doboz fogy el hivatalosan.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) júniusban azért zárta be a vizsolyi Attila patikát, mert egy év alatt több mint 23 ezer doboz vényköteles nyugtatót adtak el recept nélkül. Kelemen Attila, a patikus azt állította, 20-30 környékbeli vevőt látott el gyógyszerrel, akiket csak látásból ismert.

Ha valóban ennyi emberről van szó, az azt jelenti, hogy naponta legalább közel másfél doboz nyugtatót vettek meg. Ez azért is súlyos probléma, mert a készítmények közt voltak olyanok is, amelyeknél kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki.

A szerek beszerzéséhez sokszor még csak egy szélhámos patikusra sincs szükség, és a feketepiacra sem kell kimerészkedni. Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai rehabilitációs osztályának vezetője az abcúgnak azt mondta: “aki gyógyszerfüggő, annak megvannak a technikái. Először felíratja a háziorvosával, aztán a pszichiátriai ambulancián, majd az ügyeleten is. Elég, ha arra panaszkodik, hogy feszült, szorong, és elfogyott a gyógyszere, a háziorvosa pedig éppen nem rendel. Mivel nincs egységes nyilvántartás a beteg előzményeiről, nem lehet ellenőrizni, mikor kapott utoljára nyugtatót.”

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint a Frontinból és a Xanaxból tavaly 1,2 millió, a Rivotrilból pedig 1,8 millió dobozzal adtak el. A feketepiacon kapható nyugtatókról semmilyen adat nincs, ezért meg sem becsülhető, hogy mennyi fogy igazából hazánkban. A Rivotril a szakemberek szerint hamar függőséghez vezet, ha abbahagyják a szedését, súlyos elvonási tünetek alakulhatnak ki.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Kialakult a Magyarország szépe döntős mezőnyeKísérleti gyógyszereket kaphatnak a halálos betegekRovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: külföld, Magyarország, statisztikai adatok, nyugtatók, gyógyszerekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »