Milliós népirtás, ami valamiért nem érdekel senkit

Milliós népirtás, ami valamiért nem érdekel senkit

Az 1930-as évek első felében történt ukrajnai éhínség, a holodomor több millió áldozatára emlékeztek szombaton Ukrajnában.

Petro Porosenko államfő tervszerűen végrehajtott népirtásról beszélt, mellyel a szovjet hatalom akarta csírájában elfojtani az ukrán nép minden függetlenedési szándékát.

„A kollektivizálás, a parasztok ellenállásának elnyomása, az ukrán értelmiség megsemmisítése és az ukrán egyház felszámolása nem hozta meg a Moszkva által remélt hatást”

– jelentette ki az ukrán elnök. A megemlékezésre több százan gyertyákkal és búzakalásszal a kezükben érkeztek.

Az ukrán mezőgazdaság erőszakos kollektivizálása, államosítása 1932-ben kezdődött, Sztálin utasítására. A gazdáktól gyakorlatilag elvették a vetőmagot, a termést, a búzát, a lisztet, a zöldséget és az állatokat is, így az embereknek egyszerűen nem maradt mit enniük.

Hírdetés

Ukrán és nyugati történészek is egyetértenek abban, hogy a holodomort nem természeti katasztrófa, hanem tudatos emberi döntések szándékosan idézték elő.

A halálos áldozatok számáról csak becslések vannak; legalább 3, legfeljebb 10 millió ember halt éhen Ukrajnában ebben az időben.

Az ország egyes részein a lakosság több mint negyede belehalt az éhezésbe.

Oroszország a mai napig tagadja, hogy a holodomor szándékos népirtás volt. Viszont a szovjet hatóságok tudatosan akadályozták az élelmiszer-szállítást az éhínség sújtotta területekre, s elszállították a búzát Ukrajnából, miközben az országban naponta ezrek haltak éhen.

Kijev célja, hogy a holodomort az ENSZ is ismerje el népirtásként. Ezt egyelőre csak több mint tíz ország tette meg világszerte.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »