Milliárdos fejlesztés után is ihatatlan a víz Makó környékén

Hiába újították fel 3,1 milliárd forint uniós támogatásból Makó és környéke ivóvízrendszerét, a csapból máig nem folyik iható víz – írja a Délmagyar, amelynek a Miniszterelnökség elismerte: valóban fennáll annak lehetősége, hogy az uniós támogatást vissza kell fizetniük az érintett településeknek.

A programra Makó és a környező 16 település összesen 3,7 milliárd forintot költött – ebből 600 millió volt a belügyi tárca által biztosított önrész, a többi uniós támogatás. A 2014 őszén indult beruházás alapkőletételekor úgy tervezték, 48 ezer háztartás jut majd az európai elvárásoknak megfelelő vízhez.

A minőséggel kapcsolatban azonban lakossági panaszáradat indult, sőt a tisztiorvosi szolgálat is jelezte, hogy az új rendszer olyan baktériummal fertőzött, ami korábban nem is volt jelen a csapvízben. Az önkormányzatok ennek ellenére átvették a beruházást, abban a reményben, hogy a kivitelező, a debreceni Keviép Kft. és az A-HÍD Építő Zrt. utólag orvosolja a hibát.

A helyzet tisztázására az uniós forrásokat koordináló szervek független igazságügyi műszaki szakértőt kértek fel. A hónapokon át tartó vizsgálat megállapításai szerint a bakteriális fertőzés kialakulásához vállalkozói mulasztások, így a higiéniai szabályok megsértése, tisztítatlan, szennyezett anyagok felhasználása és a nem megfelelő kivitelezés vezetett. A fertőzés elterjedésében fontos szerepe van a nem megfelelő tervezésnek is – tájékoztatta a lapot a Miniszterelnökség sajtóirodája.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »