Milánó sátortábort verne a Svájcba be nem engedett Afrika szemetének – minden ezer lakos után 25 "menekültet" szállásolna el az olasz belügyér

Miután a svájci hatóságok az elmúlt hetekben több száz, illegálisan az alpesi ország területére lépett embert fordítottak vissza Olaszországba, Milánó önkormányzata szerdán felvetette, hogy sátrakat állítanának fel a városban az ott rekedt 3300 menedékkérő számára.

Guiseppe Sala milánói polgármester azt mondta, megvizsgálják a sátras elszállásolás lehetőségét, mivel már nincs több hely az érkezők számára rendelkezésre bocsátott épületekben. Jobboldali pártok bírálataira reagálva leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy Milánó “sátortáborrá” alakulna át.

A város főpályaudvarának közelében több mint négyszáz betolakodót helyeztek el egy olyan "menekült"táborban, amely száz embernek képes megfelelően szállást biztosítani.

A kontinensfoglalók többsége Eritreából, Etiópiából, Szomáliából és Szudánból származik, köztük sokan kiskorúnak vallják magukat, akik egyedül jutottak el Európába. Mindannyian Németországba akarnak továbbutazni, a svájci határt azonban lezárták előttük.

Roberto Maroni, Lombardia tartomány vezetője hevesen bírálta Matteo Renzi olasz miniszterelnök kormányát. “A kabinet teljes mértékben elvesztette az irányítást a menekültprobléma kezelésében” – vélte, és azt hangoztatta, hogy Milánóba elsősorban gazdasági migránsok és nem menekültek érkeznek.

Olaszországban jelenleg 145 ezer menedékkérő tartózkodik, és ez a szám a jövőben tovább emelkedhet.

Minden ezer lakos után 25 "menekült"

Róma jelenleg lázasan keresgél további szállásokat az érkezők számára. Angelino Alfano olasz belügyminiszter a Dél-Olaszországban uralkodó “szükséghelyzet” miatt azt követeli az olasz települések egyesületétől, hogy tegyék lehetővé minden ezer lakos után 25 "menekült" elszállásolását az egész ország területén. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Északi Liga vezetője hevesen ellenzi a lépést. Álláspontja szerint Rómának inkább arról kellene gondoskodnia, hogy már a migránsok csónakjainak Líbiából való elindulását megakadályozzák.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »