Migránsokat integrálna az osztrák kancellár

Migránsokat integrálna az osztrák kancellár

A menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedésének gyorsítását hangsúlyozta az új osztrák kancellár, Christian Kern egy szerdai lapinterjúban, amelyben kiállt a menekültek áramlásának fékezése, a kiutasítottak hatékony visszatoloncolása és az esetleges szükségállapot bevezetése mellett is.

Nem lehet Ausztria érdeke, hogy illegalitásba taszítson embereket – mondta Kern a Der Standard című liberális osztrák lapban megjelent interjújában. A kancellár szerint a menekültek integrációját a lehető legkorábban el kell kezdeni.

Kern azt nyilatkozata, hogy tartja magát a kormány korábbi döntéséhez, amely az idei esztendőre 37 500 főben határozta meg az érkező menekültek irányadó létszámát, azonban véleménye szerint az a döntő kérdés, hogy hány embert tud valójában befogadni az ország. Kijelentette: a koalíciós partnerrel arról folynak a tárgyalások, hogy amint eléri az érkező migránsok száma a kormány által megszabott felső határt, milyen formában hirdetik meg a szükségállapotot.

A kancellár egy másik interjújában, amely a Die Presse című osztrák konzervatív lap szerdai számában jelent meg, úgy fogalmazott, hogy amennyiben problémát jelent az osztrák iskolák vagy az egészségügyi rendszer számára a sok menekült, akkor nem szeretné magát tartani az előirányzott számokhoz. Azonban amennyiben jól működik az integráció, a 37 501-ik ember is menedéket találhat Ausztriában – mondta a kancellár.

Nem várhat őszig

A Der Standardnak adott interjújában kifejtette azt is, hogy nem tekinthetik Ausztriában a menekültstátusszal rendelkezőket másodlagos állampolgároknak, hiszen akkor újabb szociális problémát generálnának. Ehelyett gazdasági fejlődést kell elérni, hogy kevesebben igényeljék a szociális juttatásokat – mondta a kancellár. Az interjúban Kern hangsúlyozta, hogy elsősorban a gazdaságra, a munkaerőpiacra és a foglalkoztatásra szeretne koncentrálni, ezen intézkedések pedig nem várhatnak őszig.

A keddi kormányülést követően Christian Kern kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár együtt ismertette azt az öt fő területet, amellyel a közeljövőben foglalkozni kíván a kormány. Eszerint a gazdaság és a munkaerőpiac, az innováció és a kutatás, a bürokráciacsökkentés, az oktatás és a menekültügy valamint az integráció és a biztonság kérdésköre határozza meg az ausztriai vezetés munkáját. A hivatalos bejelentés szerint a cselekvésterv kidolgozásába ellenzéki pártokat és szakértőket is bevonnak majd, egyelőre azonban további konkrétumokat, határidőt és munkatervet nem közöltek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »