Migránsokat fogadna be az ukrán miniszterhelyettes – vízummentességért cserébe

Ukrajna önként vállalhatná az Európai Unióba érkezett migránsok egy részének befogadását, cserébe az ukrán állampolgárok EU-s vízummentességéért, vetette fel Szerhij Petuhov, az ukrán igazságügy-miniszter helyettese hétfőn a Facebookon.

A politikus szerint Ukrajna önként vállalhatná, hogy befogad néhány menekültet, “például Hollandia teljes kvótáját átvállalhatná”, ezzel Kijev komoly jelét adhatná szolidaritásának az európai problémák közös megoldásában.

A miniszterhelyettes ötletére azonban számos felháborodott hozzászólás érkezett a világhálón. Sokak szerint Ukrajnának az is gondot okoz, hogy saját belső menekültjeiről gondoskodjon, akiknek az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről vagy a fegyveres konfliktus sújtotta keleti országrészből kellett elköltözniük az ország más régióiba. 

Ihor Moszijcsuk, az Oleh Ljasko vezette ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője még jobban kiakadt, ő kijelentette, hogy kezdeményezni fogja a miniszterhelyettes leváltását posztjáról. 

Az állami határőrszolgálat egyik munkatársa arra emlékeztette Petuhovot, hogy Ukrajnának másfél millió belső menekültről kell gondoskodnia.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »