Migránsok ezrei juthattak be Macedóniába

Migránsok ezrei juthattak be Macedóniába

Mintegy kétezer migráns elhagyta a görög–macedón határon fekvő idomeni sátortábort és a határkerítést megkerülve macedón területre lépett – közölte a Reuters brit hírügynökség fotósa. Ugyanakkor a macedón rendőrségi szóvivő szerint néhány száz emberről van szó, és a rendőrség intézkedik az illegális határátlépők visszaküldéséről görög területre – közölte az MTI.

Sztojan Nenov, a Reuters fotósa elmondta, hogy a migránsok többórás gyaloglás után, a kerítést megkerülve jutottak be macedón területre, ahol a macedón rendőrök többeket közülük katonai teherautókra ültettek, de nem tudni, hová viszik őket. A migránsoknak állítólag elegük lett a napok, sőt hetek óta tartó várakozásból.

A rendőrségi szóvivő szerint a rendőrség és a hadsereg megerősíti a biztonságot a határ kritikus pontjain.

A migránsok közül sokan minden holmijukat magukkal cipelve gyalogoltak, a csoportban gyermekek is voltak – írja a BBC. Egy kötél segítségével keltek át egy, a határ közelében lévő folyón, és azt mondták, megpróbálnak rést találni a szögesdrót kerítésen.

A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve, egy folyón kelnek át Fotó: Nake Batev / MTI / EPA

A múlt héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »