Migránskvótával kezdte a tanévet egy dán iskola

Míg a legtöbb dán iskola a gyerekek integrálásán munkálkodik, az egyik legnívósabb intézmény felsőbb osztályaiban szétválasztják a bevándorlók és a dán szülők gyermekeit. A jogvédő szervezetek felháborodásuknak adtak hangot, ám az iskola igazgatója úgy gondolja, rátalált a integráció leghatékonyabb módjára.

Összesen hét új felső tagozatos osztályt indítottak idén az aarhusi iskolában, de három osztályban megszabták a bevándorló tanulók arányát: a külföldi származású tanulók nem lehetnek többen, mint az “őshonos” dán diákok – írja a Washington Post.

Attól tartanak, hogy elmennek a dán diákok

Az igazgató szerint épp ez a döntés mentheti meg az iskola jövőjét. Mint elmondta, 2007-ben az iskola tanulóinak csupán a negyede volt küldöldi származású, de az elmúlt 9 évben ez az arány 80 százalék fölé emelkedett.

Azt állítja, hogy szükségük van a dán tanulókra a minőségi oktatáshoz, és az “etnikai elkülönítés” nélkül ezeket a gyerekeket szüleik minden bizonnyal átvinnék egy másik iskolába.

A valódi integrációt a 3 “kivételes” osztály példájával szemléltette:

“A sikerhez a dán és a külföldi származású diákok közül is elegendő diákra lesz szükségünk” – állította, de a maradék 4 osztályról, ahova szinte csak migráns gyerekek járnak, mélyen hallgatott.

Különböző vélemények

A dán kormány viszont a biztonságos megoldásokat szereti, így nem valószínű, hogy fellépnek az oktatási migránskvóta ellen.

Ellen Trane Nørby oktatásügyi miniszter szerint Dániában már eddig is rengeteg integrációs problémát okozott, hogy túl sok külföldi diák jár egy osztályba. Hozzátette, hogy a problémáktól függetlenül kivizsgálják az ügyet.

Érdemes kiemelni, hogy a miniszter az iskolákkal egyetemben egy kalap alá veszi az elmúlt egy évben érkezett migránsok gyerekeit azokkal a diákokkal, akik ugyan Dániában születtek és szocializálódtak, de szüleik bevándorlónak minősülnek.

Özlem Cekic török származású dán politikus viszont épp az ellenkezőjét gondolja. Szerinte az elkülönítéssel azt az üzenetet sugallják, mintha a dán diákokat meg kellene védeni a színesbőrű, külföldi származású tanulóktól. Véleményével több emberjogi szervezet is egyetért, Nanna Krusaa jogvédő pedig egyenesen illegálisnak minősítette a származás szerinti elosztást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »