Migráns a francia helyzetről: az utcán alszunk, mint az állatok

Migráns a francia helyzetről: az utcán alszunk, mint az állatok

Párizs városhatárán belül, egy építési telken építenek menekülttábort a rászorulóknak. Az erről szóló határozatot a párizsi városi tanácsban jelen lévő valamennyi párt elfogadta. A francia fővárosban tavaly óta nem tudják hol elhelyezni a menekülteket. A calais-i menekülttábor bezárása mellett viszont továbbra is kitart a francia belügyminisztérium.

„Amikor átjöttem Olaszországból ide, azt gondoltam, hogy lesz valami tábor, ahol lehet aludni és van ivóvíz, de arra nem számítottam, hogy az utcán kell majd aludni, mint az állatoknak” – mondta egy szudáni bevándorló.

A párizsi tábor ezen a beépítetlen külvárosi telken lesz majd. Várhatóan októberre készülnek el az első épületek. Franciaországban 220 befogadóközpont működik, de ezekben csak 22 500 ember fér el, miközben a francia menekültügyi szervezet szerint háromszor ennyi migránsnak kellene hely az országban.

„Arra jutottunk, valamennyi politikai párttal közösen, hogy muszáj valamiféle elhelyezést biztosítani az újonnan érkező embereknek. Hasonlóra, hogy egy nyüzsgő nagyváros szívében legyen befogadóközpont, egyetlen másik európai városban sincs még példa, de mi humánus körülményeket akarunk biztosítani azoknak, akik hozzánk érkeznek” – mondta a párizsi polgármester asszony.

Franciaország leghírhedtebb, legálisan működő tábora Calais mellett van. Ennek a bezárásáról a múlt héten döntött a francia belügyminisztérium: mintegy 9 ezer embert kell elköltöztetniük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »