Migráció: új fejezet kezdődhet

Migráció: új fejezet kezdődhet

KITEKINTŐ – Az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény legfőbb pontja, hogy 2016. március 20-ától kezdve minden Törökországból a görög szigetekre érkező új (irreguláris) migránst visszafordítanak Törökországba – derül ki az MTI háttéranyagából, amit az AFP hírügynökség és az Európai Tanács honlapja alapján állítottak össze, pontokba szedve a megállapodás lényegét. 

egei tenger menekultek_b

Amint arról beszámoltunk, az uniós és török vezetőknek hosszas tárgyalások után pénteken sikerült megállapodásra jutniuk.

Ki az „irreguláris migráns”?

Az „irreguláris migráns” fogalma magában foglalja mind a (háborús) konfliktusok és üldöztetés elől menekülőket, mind a gazdasági migránsokat, függetlenül a menekültek származási helyétől – állapítja meg az AFP. Maga a megállapodás az intézkedést „ideiglenes és rendkívüli” lépésnek nevezi, amelynek célja: „véget vetni az emberi szenvedésnek és helyreállítani a közrendet”.

A dokumentum a későbbiekben úgy pontosítja az összes migráns visszaküldéséről szóló kijelentést, hogy a nemzetközi jog előírásainak megfelelően „a migránsokat annak rendje és módja szerint regisztrálják, a görög hatóságok minden menedékkérelmet egyénileg bírálnak el (dolgoznak fel)”. S mindazokat a migránsokat, akik nem nyújtanak be kérelmet, vagy akiknek a kérelmét elutasítják, visszaküldik. A visszafordítási eljárás költségeit az Európai Unió állja.

Egy főért egy fő

A görög szigetekről visszaküldött minden egyes szíriai menekültért cserébe, egy másik szíriait telepítenek át Törökországból az Európai Unióba. Az elképzelés mögött az húzódik meg, hogy a szíriai menekültek számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele, mivel jó esély kínálkozik a közvetlen áttelepítésre menekülttáborokból.

Előnyt élveznek mindazok, akik korábban nem léptek, illetve nem próbáltak belépni az EU területére szabálytalan módon – állapította meg az AFP. Az Európai Unió felhasznál 18 ezer szabad helyet, amelyek egy korábbi áttelepítési terv nyomán maradtak meg, s „hasonlóan önkéntes alapon” számba vesz egy pótlólagos 54 ezer fős keretet migránsok szétosztására. 

Amennyiben az „irreguláris átkelések” abbamaradnak, vagy legalábbis lényegesen és tartós jelleggel csökkennek, Önkéntes Humanitárius Bebocsátási Terv lép életbe. Az EU tagállamai önkéntes alapon fognak hozzájárulni a terv végrehajtásához.   

Vízumkérdés

Az Európai Unió egyetért eközben azzal, hogy fel kell gyorsítani a schengeni övezetbe irányuló vízummentes utazásokra vonatkozó tervek megvalósítását török állampolgárok esetében, „feltéve, hogy minden előírás teljesül” (Ankara részéről). A gyakorlatban Törökország számára szinte lehetetlen lesz teljesíteni a 72 követelményből álló brüsszeli listát – jegyezte meg az AFP. A vízumkényszer feloldását legkésőbb 2016 júniusának végére tervezik.

Még több segély

Az Európai Unió rábólintott ugyanakkor arra is, hogy fel kell gyorsítani a törökországi menekültek számára megajánlott 3 milliárd eurós segély kifizetését, amelyet a  novemberi csúcsértekezleten határoztak el. Ugyancsak egyetért „egy további 3 milliárd eurós plafonnal 2018 végével bezárólag” – de a kifizetés csak akkor történhet meg, ha már az első 3 milliárdot elköltötték, s bizonyos feltételek teljesülnek.

Új fejezetek

Az Európai Unió és Törökország egyúttal megerősítette a török EU-csatlakozás folyamatának felgyorsítása melletti elhatározását. Üdvözölték a 17. tárgyalási fejezet megnyitását 2015. december 14-én, s következő lépésként a 33. fejezet megnyitását még a mostani, június végéig tartó holland elnökség idején. A nyilatkozatban szó van a további fejezetek megnyitását célzó előkészítő munka felgyorsításáról is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »