Migráció: a törököknek június 1-ig adtak határidőt

Törökországnak meg kell szüntetnie, vagy legalábbis jelentősen csökkentenie kell a migránsáradatot, és június 1-jéig maradéktalanul életbe kell léptetni az EU és Törökország között létrejött visszafogadási egyezményt – közölte az Európai Unió törökországi delegációjának vezetője, Hansjörg Haber nagykövet isztambuli sajtótájékoztatóján pénteken.

Emlékeztetett, hogy ez az a határidő, amikorra az EU–török visszafogadási megállapodást teljes egészében életbe kell léptetni. Haber azt is tudatta, „nem automatikus”, hogy az Európai Unió a kitűzött októberi határidőig dönt a török állampolgárokkal szembeni vízumkönnyítésről.
A diplomata bejelentette: az EU és Törökország megállapodott, hogy a novemberben elfogadott, 3 milliárd eurós akcióterv jelentős részét humanitárius segélyezésre fordítják. Haber elmondta, hogy a keretösszegből 400 millió eurót már átutaltak Törökországnak.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter eközben Athénban arról beszélt, hogy jelentősen csökkent az ország határaihoz érkező menedékkérők száma. A török diplomácia vezetője szerint megvizsgálják annak lehetőségét, hogy visszafogadják Európából azokat a menedékkérőket, akik nem Szíriából érkeztek.
Cavusoglu felidézte, hogy eddig Görögország 860 menedékkérő visszaszállítását kérvényezte, amit Ankara „99 százalékban” jóvá is hagyott. Szerdán 300, jobbára észak-afrikai menedékkérőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »