Miért van közel Lajčák sikertelensége a katasztrófához

Az, hogy Miroslav Lajčák az ENSZ főtitkár választásán a második helyen végzett, nagyon nem helyén való értékelése a realitásnak. Nem olimpián vagyunk, ahol az ezüstérmet is ünneplik. (..)

 

Az első és legfontosabb. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül Lajčákra ketten szavaztak, egy tartózkodott és ellene szintén ketten. Az RTVS szerint a szlovák jelöltet az USA és Nagy-Britannia vétózta meg. Még ha nem is pontosak az információk, a legjobb lehetséges forgatókönyv az, hogy az USA, Nagy-Britannia és Franciaország hármasból Lajčákra egy szavazott egy pedig tartózkodott, az oroszok kezdetektől fogva támogatták. A másik oldalon a legrosszabb forgatókönyv az, hogy az USA és Nagy-Britannia ellene voltak, Franciaország tartózkodott, Oroszország és Kína támogatták.

 

Mindkét esetben figyelmeztetés a szövetségesek szavazása. (..) Az Uniós és NATO partnerek ebben a választásban joggal számolhattak minden máson kívül az összes badarsággal, ami Robert Fico szájából elhangzott. Lajčák erről maga is tehet, merthogy nyilvánosan mindenben fedezte.

 

 

Fico nem örülhet annyira Kína és Oroszország szavazatainak sem. Az ízléstelen hízelgése Putinnak semmire nem volt jó. Ha a Kreml méltányolni akarta volna,akkor a portugál Gueteresst megvétózta volna. Ez nem történt meg. (..)

 

A kormányfő tehát megharagította a legközelebbi szövetségeseket és semmit nem szerzett. Idővel majd kiderül, hogy üzletelt-e valamilyen más magas funkcióról az ENSZ-ben, de semmi nem ér annyit mint az a szégyen, amit a brit miniszterelnök-asszony megtámadásával csinál, Putin rezsimjének védelmével, a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltéssel, stb.

 

 

A harmadik, hogy Lajčák nem szerezte meg a V4-ek támogatását sem. Például Fico nagyszerű barátja, Orbán a bolgár jelöltet támogatta. Ez tőle egy teljesen jogos álláspont, de akkor milyen rendkívül sikeres jelöltségről beszéljünk, ha Szlovákia legközelebbi szomszédjainak támogatását sem szerezte meg, nem beszélve a kelet-európai államokról?

 

A szavazás eredménye tehát nem katasztrófa. Csakhogy minden más közelít a katasztrófához.

 

dennikn.sk – Roman Pataj: Prečo má Lajčákov neúspech blízko ku katastrofe


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »