Miért mindig a családi gazdálkodók kerülnek a vesztes oldalra?

Miért mindig a családi gazdálkodók kerülnek a vesztes oldalra?

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa ismét arra figyelmeztette a magyar Országgyűlést, illetőleg az Orbán-kormányt, hogy a pápai húsüzem csődje pont azokat a kis és családi gazdálkodókat hozza lehetetlen helyzetbe, amelyeket kommunikációs szinten védeni szokott a Fidesz.

Az elmúlt időszakban több hazai tradicionális húsüzem (például: Kapuvár, Kaposvár, Zalaegerszeg, Törökszentmiklós) is ilyen-olyan okokból bezárt, ugyanakkor az összes ilyen esetben a magyar termelők kerültek a vesztes oldalra.

Ezek az üzemek nemcsak a 100 éves múltjuk miatt fontosak (őrizve egyben a magyar kultúra egy-egy helyi zamatát is), de regionális szinten is komoly szerep hárult rájuk, hiszen a közeli termelők megélhetését biztosították.

Magyar Zoltán ezen folyamat mögött koncepciót lát, szó sincs arról, hogy az üzemek bezárása a véletlenek sorozata lenne – figyelmeztette az Országgyűlést a jobbikos honatya. Szerinte ugyanis így tisztították meg az utat a konkurencia előtt.

A nemzeti párt agrárpolitikusa arra is emlékeztetett, hogy az általa a pápai húsüzem kapcsán szorgalmazott parlamenti vizsgálóbizottságot a fideszes többség egyszerűen lesöpörte az asztalról.

Miközben még mindig nem derült ki, hogy a mennyi pénzébe került a magyar adófizetőknek a pápai húsüzem csődje, és hogy milyen hatástanulmányok készültek az üzem megmentésére (úgy “mentették meg” a gyárat, hogy az 1,5 milliárddal tartozik a beszállítóknak, a gazdálkodóknak)?

De egyelőre arról sincs semmilyen konkrétum, hogy az önhibájukon kívül bajba jutott termelőknek nyújt-e bármilyen segítséget a magyar állam. Miért mindig a családi gazdálkodók kerülnek a vesztes oldalra? – értetlenkedett Magyar Zoltán.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »