Miért magasabb Szigetszentmiklóson a vízdíj?

Miért magasabb Szigetszentmiklóson a vízdíj?

Jóval többet fizetnek egy köbméter vízért Szigetszentmiklóson, mint a pest megyei városhoz tartozó Lakihegyen. Panaszkönyv című műsorunk kiderítette, hogy a szolgáltató szeretné csökkenteni a díjat, de az energiahivatal nem engedélyezte az új árszabást.

„Megérkezett a válasz pár sorban, különböző jogszabályokra, paragrafusokra hivatkozva, hogy ők betartották a jogszabályokat, a rezsicsökkentést végrehajtották. De a kérdés nem ez volt. A kérdés az volt, hogy miért magasabb Szigetszentmiklóson a vízdíj, mint a környező településeken. Sőt. Ami a legnagyobb fájdalom, hogy Szigetszentmiklós-Lakihegy egy közigazgatási terület alá tartozik, és markánsan, közel 100 forint különbség van a két vízdíj között?” – panaszkodott Mihalovics Lőrinc.

Vízdíjak 2016
Szigetszentmiklós
356 Ft/köbméter
havi vízdíj átlagos 5,5 köbméteres fogyasztás esetén:1958 forint

Szigetszentmiklós-Lakihegy
219 Ft/köbméter
havi vízdíj átlagos 5,5 köbméteres fogyasztás esetén:1205 forint (Hír TV-gyűjtés)

Míg a szigetszentmiklósiak 356 forintot fizetnek a vízért köbméterenként, addig a tőlük 4-5 km-re található Szigetszentmiklós-Lakihegyen élők csupán 219 forintot.

Végül nem az önkormányzat és nem is a fővárosi vízmű adott magyarázatot. Szontágh Ferenc évek óta a szakmában van, jelenleg az Észak-Csepel vízmű kft. ügyvezetője. Azt mondja, az ár attól függ, hogy hogyan, milyen műtárgyakon, szűrőkön, tisztítóberendezéseken, vezetékeken jut el a víz a fogyasztóhoz – és ez mindenhol más.

„Az új víziközmű törvénye alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogosult az ár megalapítására. Tehát gyakorlatilag a közműszolgáltatók a hivatalnak nyújtják be a számítási szabályzataikat, ezt ellenőrzi a hivatal, és amennyiben a hivatal elfogadja ezt a közműszolgáltatási díjat, akkor engedélyezi ezen az áron szolgáltatni” – magyarázta Szontágh Ferenc, az Észak-Csepel vízmű kft. ügyvezetője.

A szakember egyébként úgy tudja, az önkormányzat úgy szerződött a fővárosi vízművekkel, hogy a szolgáltató egy meghatározott ütem szerint folyamatosan csökkenti majd a szigetszentmiklósi víziközmű díjait. Ezt meg is tették volna, de az energetikai hivatal nem engedélyezte az új árszabást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »