Miért jobb nekünk Merkel, mint Schulz?

Miért jobb nekünk Merkel, mint Schulz?

Szeptember 24-én eldől Németország és közvetett értelemben Európa közeljövője, hiszen a német választók az urnákhoz járulva eldöntik, a merkeli vagy a schulz-i utat kövesse-e Európa legnagyobb és legerősebb országa. Az ezer szállal Európához és Németországhoz kötődő Magyarországnak is fontos a mostani választás, hiszen az sok szempontból befolyásolhatja a két ország közötti és az európai kérdések alakulásának közeljövőjét.

Nógrádi György még idén márciusban az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: Magyarországnak és Európának Merkel, illetve a CDU-CSU pártszövetség győzelme az érdeke a szeptemberi német szövetségi választásokon.

Akkor több okot sorolt fel, hogy miért lenne Magyarországnak jó, ha a jelenlegi kancellár alakíthatna újra kormányt egy stabil Németország élén. Ugyan vannak viták Magyarország és a merkeli Németország között, de ki tud jönni Budapest Berlinnel – tette hozzá.

Ezzel szemben – fogalmazott akkor – Martin Schulz,  a szociáldemokraták jelöltje egy teljesen új politikát szeretne, ami ütközik a magyar érdekekkel.

“Borzalmas” lenne Schulz kancellársága

Az Origo még korábban, februárban arról írt: nem lenne kedvező hatása a magyar–német politikai kapcsolatok alakulására, ha Schulzot választanák meg kancellárnak vasárnap. Borzalmas lenne – így értékelték a hírportál kormányközeli forrásai azt, ha a nyolc általánost végzett Martin Schulz kerülne a kancellári székbe.

Az év elején még teljesen más volt helyzet: a frissen pártelnöknek választott Schulz nagyot lökött az SPD népszerűségén, pár hét alatt átvéve a vezetést a Fidesszel azonos európai pártcsaládba tartozó CDU-tól.

De minden csoda három napig tart – tartja a közmondás.

Hírdetés

Schulz csodája sem tartott sokkal tovább: már hónapokkal a szeptemberi választások előtt nyilvánvaló volt, hogy ezt a választást csak Merkel veszítheti el, szociáldemokrata ellenfele nem nyerhet olyan pozícióból, ahová magát kormányozta a kampány során.

Egyetlen vélemény szerint sem képzelhető el olyan forgatókönyv, hogy ne Angela Merkelnek hívnák a következő német kancellárt is – mondta.

Merkel marad, megy a nagykoalíció?

Csütörtökön, 72 órával a német urnazárás előtt az Allensbach Közvélemény-kutató Intézet projektvezetője, Thomas Petersen Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt azonban nem tudta megmondani, hogy bizonyosan marad-e az országot 2013 óta irányító, Angela Merkel kancellár vezette, a konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD alkotta nagykoalíció.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnöke és kancellárjelöltje berlini kampánygyűlésén 2017. szeptember 22-én, két nappal a német parlamenti választások előtt. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Úgy fogalmazott, szerinte három nappal a szavazás előtt még “minden mozgásban van”. Változhatnak az erőviszonyok a Bundestagba bejutó pártok között az általa cseppet sem unalmasnak nevezett kampány utolsó napjaiban.

A lehetséges forgatókönyvek többsége ezért azzal is számol, hogy esetleg egy hárompárti, vagy egy CDU/CSU – FDP koalíció fogja irányítani Németországot újabb négy évig.

Az AfD-vel kapcsolatban megjegyezte: a merkeli politika miatt megerősödött migrációellenes párt esetleges harmadik helye nem jelentene nagy változást a német belpolitikai életben, azonban azt hangsúlyozta, hogy megerősödésük nem kizárólag annak köszönhető, ahogyan a német kancellár félrekezelte a tömeges migráció ügyét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »