Miért bukhatunk 14 milliárd uniós forrást?

Brüsszel összesen 800 milliárd forint uniós pénzt tart vissza jelenleg különböző vitás ügyek miatt az előző költségvetési ciklus forrásaiból – mondta Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak. A legutóbbi bizottsági döntés szerint mintegy 40 milliárd forint kifizetését késleltetik. A vita az Öveges-programbeli tanterem-felújításokkal függ össze, és mintegy 14 milliárd forintnyi tételt érint közvetlenül.

“Két megközelítés szerint tudunk erre következtetni. Az egyik az, hogy hol tart az EU-támogatások kifizetési számlálója brüsszeli szempontból. A legfrissebb állás azt mutatja, hogy a hétéves keretünk 89,4 százalékát fizette ki a magyar szervek felé az Európai Bizottság, tehát körülbelül bő 10 százalékos keret az, amit még nem kaptunk meg. Ez körülbelül 800 milliárd forintnak felel meg” – mondta Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

Hozzátette: a másik megközelítés azt mutatja, hogy körülbelül szintén 800 milliárd forintot tesz ki az az összetett számlaállomány, amelyet az Európai Bizottság azért nem fizet ki, mert ezeknek a számláknak a tartalmában valamilyen problémát talált.

“Ez több operatív programot is érint, például a közlekedésfejlesztés, társadalmi infrastruktúra-fejlesztés, illetve az Öveges-program keretében a tanterem-felújítási számlákkal vannak gondjai az Európai Bizottságnak” – fogalmazott az elemző.

Mint mondta, bár ezek a vitatott számlaállományok egyelőre nem érkeztek meg Magyarországra, közben a magyar szervek ezek ellenértékét már kifizették az itthoni pályázóknak, ezt a magyar államháztartásnak előre meg kellett finanszíroznia.

“Amint a viták rendeződnek, megérkezhetnek a pénzek Brüsszelből. Nem feltétlenül kell kapkodnia Magyarországnak, hiszen a záró kifizetési igénylést elég 2017 március végén benyújtanunk az Európai Bizottsághoz. Erre az időpontra kell összeállítanunk egy olyan végleges számlatartalmat, amelyet záró kifizetésként szeretnénk majd benyújtani a bizottság felé, hogy megkapjuk rá az elszámolást” – hangsúlyozta Weinhardt Attila.

Az elemző szerint ezt Budapest nyilván hitelből finanszírozza.

“Az Államadósság Kezelő Központ többlet állampapírt bocsát ki, ezek a papírok keringenek a piacon, átmenetileg megemelik a kimutatott államadósságot, illetve ezekre a papírokra kamatot kell fizetni, tehát ennek van kamatkiadás növelő hatása is” – fűzte hozzá a Portfolio munkatársa.

“Ennek potenciális mérete – ha abból indulunk ki, hogy 800 milliárdos állományt kalkulálunk, és nagyjából két év, mire a pénzhez hozzájutunk – a mostani állampapír kamatokkal 1-2, 10 milliárd forintnyi többlet kamatot jelenthet. Nyilván csak visszamenőlegesen lehet pontosan kiszámolni ennek a többletkamat-kiadásnak a mértékét” – jegyezte meg Weinhardt Attila.

————————————————————–

Az EU szabálytalanságok miatt 121 millió euró fejlesztési forrást tart vissza Magyarországtól

Az Európai Unió különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint) Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel – tájékoztatta egy neve elhallgatását kérő uniós forrás kedden az MTI-t.

A 2007-2013-as pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó fejlesztési támogatások közül három programot érintő támogatás folyósításának felfüggesztéséről döntött az Európai Bizottság március 23-án.

A neve elhallgatását kérő forrás úgy tájékoztatott, hogy a bizottság 2015 szeptemberében megszakította három uniós finanszírozású program támogatását, majd 2016. március 23-án fel is függesztette a pénzek kifizetését. A múlt szerdai döntés 121 millió euró kifizetését érinti.

A bizottság akkor kezdi meg az összeg további folyósítását, ha a Magyarország kijavítja a szabálytalanságokat és adott esetben büntetést (korrekciót) is elfogad.

Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében értesítette Magyarországot arról, hogy megszakítja a programmal kapcsolatos kifizetéseket, mivel az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak a program irányítása körül és ellenőrzési rendszerében. Erről és a szükségeses szabályozások bevezetéséről a bizottság levelet küldött Magyarországnak.

Ezeket a szabálytalanságokat Magyarország azonban nem orvosolta a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a bizottság szerdán felfüggesztette a kifizetéseket – közölte a forrás.

Tájékoztatása szerint az első, figyelmeztető lépést követően könnyebb lett volna újraindítani a folyamatban lévő programok támogatását, mint most, a második lépést – vagyis a kifizetések felfüggesztését – követően. Ekkor szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá az érintett programot, aminek akár olyan következménye is lehet, hogy az országnak a támogatás egy részét vagy akár egészét is vissza kell fizetnie az uniónak.

Most a magyar hatóságok feladata, hogy a bevezessék a kért szabályozásokat. Amennyiben azok teljesülnek, a bizottság kész akár azonnal folyósítani a támogatási összeget – hangsúlyozta az ügy részleteit ismerő szakértő.

Elmondta: a múlt szerdai döntés három programot érint, amelynek részleteiről Magyarország tájékoztatást adott a bizottságnak. Az unió azok szabályszerűségét ellenőrizni fogja.

A közlés szerint más, függőben lévő kérelmekhez kapcsolódóan Magyarország esetében mintegy 700 millió eurónyi, folyamatban lévő támogatás kifizetését szakította meg vagy függesztette fel az uniós bizottság. Ebbe az összegbe beletartozik a most felfüggesztett 121 millió eurós fejlesztési forrás is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »