"Mi mindent csinálhattunk, Bús Balázst lefizettük" – a koronatanú szerint kilóra vette meg Vizoviczki Óbuda fideszes polgármesterét, aki a kurvákkal nagyúrnak szólíttatta magát

Több tanú is beszámolt az ügyészeknek arról, milyen szoros kapcsolatban állt Bús Balázs polgármester Vizoviczki Lászlóval. Az ügyészség ennek ellenére ki sem hallgatta a kormánypárti politikust. Vizoviczkiék Tarlós István főpolgármesternél is próbálkoztak, de őt nem tudták megkenni.

Az N1TV a hét elején hozta nyilvánosságra a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottjával készült riportsorozat hatodik, befejező részét, amelyben a diszkópápa egykori bizalmasa többek közt arról beszélt, hogy Óbuda fideszes polgármestere, Bús Balázs VIP vendégként ingyen szórakozhatott a Vizoviczki-birodalomban. Bár Bús mindent tagad, az N1 birtokába került kihallgatási jegyzőkönyvek a nő állításait támasztják alá. A Központi Nyomozó Főügyészségen ugyanis több egymástól független tanú is beszélt Búsról. Rács Balázst tanúként hallgatták ki az ügyben még 2013 júniusában. A férfi azt mondta, hogy Davidovics Sándor – Vizoviczki biztonsági főnöke – tartott közvetlen kapcsolatot Bús Balázzsal és alpolgármesterével.

„Kérdésre elmondom, hogy Davidovics Sándor az önkormányzatnál a mindenkori alpolgármesterrel, illetőleg Bús Balázzsal tartotta a kapcsolatot. Azt nem tudom, hogy a katasztrófavédelemnél, illetőleg a tűzoltóságnál ki volt a kapcsolata. Azt konkrétan nem tudom, hogy Davidovics Sándor és Bús Balázs milyen kapcsolatban állt egymással, de arra emlékszem, hogy 2011 júniusában ő hívta meg a polgármestert egy általunk rendezett segélyrendezvényre, amelynek talán még fővédnöke is volt.”

A szintén tanúként kihallgatott Kapitány Nóra is beszélt a polgármesterről, igaz, szinte csak mellékesen említette meg, hogy Bús és Hende Csaba volt a fővédnöke egyik rendezvényüknek, amit a Hajógyári-szigeten szerveztek.

Eljáró: Rendezett-e politikai pártoknak rendezvényt a szigeten, illetve a Vizoviczki Lászlóhoz köthető szórakozóhelyen?

Tanú: Igen, a Hajógyári-szigeten volt egy jótékonysági rendezvény, az a sajátunk volt, csak a védnökök voltak fideszesek. Az egyik a Bús Balázs volt, a másik pedig a Hende Csaba. Megjelenni nem jelentek meg, egyéb elfoglaltságuk miatt, de valóban adták a nevüket ehhez a jótékonysági rendezvényhez. Meg volt egy Moulin Rouge-ban, Fidelitas éves parti volt. Azt nem tudom megmondani, hogy mikor volt, de az újságok írtak erről.

A legtöbbet az ügy koronatanúja, a tanúvédelmi programba is beemelt Varga István beszélt a fideszes polgármesterről. Varga István a diszkópápa legfőbb bizalmi embere volt. Kezdetben őt is gyanúsítottként hallgatták ki, de vádalkut kötött, így tanú lett belőle.

2013. márciusában – ekkor még gyanúsított volt – már részletesen beszámolt Bús tevékenységéről. Igaz, név nélkül, de már említést tett Bús alpolgármesteréről, Puskás Péterről is. Varga azt állította, hogy Bús és helyettese rendszeresen járt szórakozni Vizoviczkihez, ahol a VIP szobákban ingyen ital és táncoslányok várták őket. Varga egyébként pont ugyanazt állította, mint Rács Balázs, vagyis hogy Vizó biztonsági főnöke, Davidovics Sándor volt a kapcsolattartó Bús és a diszkópápa közt.

Eljáró: Kérem, nyilatkozzon, hogy Davidovics Sándor milyen tűzoltósági és önkormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, rendelkezett!

Gyanúsított: Igen, volt ilyen. Bús Balázs, ő a III. kerületi polgármester, a polgármester-helyettes, az építési osztályvezető, illetve ha van munkavédelmi felügyelőség, akkor ott is volt embere. Neveket nem tudok, a Bús Balázs helyettese, egy nagyon magas, vékony, barna hajú ember. Ő is járt a szigetre szórakozni és a VIP szobákban voltak, ugyanúgy, mint a Bús Balázs. Ezt ingyen kapták, ingyen pia, félmeztelen táncoslányok a jacuzziban. Ilyenkor testőrök kísérték be őket – azaz a mi portánk -, egész este egy külön pincér foglalkozott velük, emlékszem, a számlájuk 120-150 -170 ezer Ft volt.

Amikor a Bús Balázs beszélni akart a Vizoviczkivel, vagy fordítva, akkor felhívta a Bús Davidovicsot, vagy a Davidovics a Búst, és általában diszkónapokra szervezték a találkozót, és a VIP szobában találkoztak.

Tarlósnál is próbálkoztak

Varga azt is elárulta az ügyészeknek, hogy Vizovizckiék még a főpolgármestert is megkörnyékezték, de Tarlós Istvánnál nem jártak sikerrel.

…De az önkormányzattal a Davidovics tartotta a kapcsolatot és a XI. kerületi önkormányzattal is ő tartotta a kapcsolatot. Sőt még a főpolgármester úrhoz is volt valami patentja. Vizoviczki nála is próbálkozott – Tarlós Istvánnál – de őt nem tudta megtörni. De a Bús Balázzsal kimondottan jó kapcsolatuk volt. Külön nagyon csinos táncos lányokat kellett a VIP szobába rendelni, jégbe hűtött pezsgő kellett, és a lányoknak is volt bekészítve pohár. Brigi volt az egyik lány. A „táncos” Pisti ezt jobban tudná, mert ő szervezte a lányokat.

Varga elmondta azt is, hogy külön listát vezettek a VIP vendégekről, amelyen szerepeltek a megkent önkormányzati dolgozók nevei is. Ezt a listát – a Kubatov-levélhez hasonlóan – nem tartotta fontosnak az ügyészség, így nem került a bírósághoz benyújtott több tízezer oldalas anyagba. Búsnak azonban nem volt szüksége VIP belépőre sem, ő anélkül is kiemelt vendég volt.

Eljáró: Kérem, nyilatkozzon, hogy Davidovics Sándor kiknek adott ki a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeire szóló VIP belépőket. Kérem, arra is nyilatkozzon, hogy milyen indokkal és ezektől az emberektől mit várt el cserébe!

Gyanúsított: Akiket az előbb elmondtam. Volt ez a nő, aki állandóan részeg volt, volt a Bús Balázs és az ő helyettese. Bús Balázsnak nem volt VIP kártyája, neki nem is kellett, polgármesternek minek? Egyébként egy VIP kártyával több ember is bemehetett. Ennek a nőnek, aki részeges volt, neki szerintem Arany kártyája. Sajnos többet nem tudok, annyit tudok, hogy 4-5 VIP kártyát csináltatott az önkormányzatosok miatt a Sanci, és annak a tűzoltónőnek is adott, aki volt nálunk ezen a bizonyos ellenőrzésen. Ezekről egyébként a Balogh Jócó, a Sanka és Nerimen, Rács Balázs tudna beszélni, mivel számítógépen fel volt rakva az összes VIP vendég neve fényképpel együtt, telefonszámmal. Ennek fejében a polgármesteri hivatalban dolgozóknak az volt a dolga, hogy lakossági bejelentéseket intézzek, különböző engedélyeket kaptunk gond nélkül és egyetlen egyszer sem kaptunk semmilyen büntetést sem az önkormányzattól.

"Bús Balázst lefizettük"

Varga egy későbbi vallomásában konkrétan azt állítja, hogy lefizették Bús Balázst. Mintegy mellékesen ekkor is megemlíti név nélkül a polgármester-helyettest is. Az ügyész azonban itt sem kérdez vissza, úgy tűnik, nem is foglalkozik a fideszes politikusokról elhangzottakkal.

Gyanúsított: …Annyit tudok, hogy aki pornózott, elmentek a VlP szobába, vettek egy pezsgőt, és pl. a Bús Balázs helyettese ott fürdőzött a jakuzziban a félmeztelen lányokkal. Mi mindent csinálhattunk, amit csak lehetett, azáltal, hogy a Bús Balázst lefizettük.

A vádalku után, 2013 áprilisában már tanúként beszél a hatóság előtt Varga. Ekkor már hamis tanúzás bűncselekményét követte volna el, ha valótlanul állít valamit. A kihallgatási jegyzőkönyv elején tanúként azt közölte az ügyészséggel, hogy korábbi, még gyanúsítottként tett vallomásait változtatás nélkül fent tartja.

A tanú vallomása:

Kérem, hogy a jelen ügyben gyanúsítotti minőségemben tett valamennyi nyilatkozatomat tekintsék tanúvallomásom részeként. Az abban foglaltakat a most elhangzott figyelmeztetések tükrében is, tehát tanúként változatlanul, maradéktalanul fenntartom. Az elmondottakat kiegészíteni már nem tudom, de kérdésekre válaszolok.

Így Varga már tanúkénti minőségében, a hamis tanúzás következményeiről való kioktatás után is fenntartotta azt az állítását, hogy megvették Bús Balázst, aki rendszeresen járt Vizoviczkihez szórakozni.

Egy későbbi, júniusban felvett jegyzőkönyvben Varga említ egy konkrét esetet, amikor 2011 decemberében, karácsony előtt Bús és emberei kimentek a szigetre a kenőpénzükért.

Tanú: ….Az elképzelhető, hogy kint volt a szigeten Bús Balázs, és neki a helyettese, akik többen érkeztek, mert velük volt az építési osztályvezető is, és néhány nő, akikről feltételezem, hogy a barátnőik lehettek. Lehetséges, hogy akkor mondom Marcinak, hogy itt vannak az önkormányzattól, jöttek a pénzért. De ezt a kifizetést soha nem én, nem a Davidovics, hanem maximum Vizoviczki László személyesen intézte. Amikor a Bús Balázs és a helyettese, és a többiek kint voltak, az 2011 decembere volt és valóban karácsony előtt és szombati nap volt. Egyébként ekkor a polgármester és a helyettese a White Angel-be ment be, és egyébként is a White Angel-nek van aulája. Egyébként két taxival érkeztek a szigetre, és arra is emlékszem, hogy Davidovics Sándor fizette ki a taxikat.

Vargának bemutatták lehallgatott beszélgetéseit. Az egyik ilyenben, amelyet egy megvesztegetett főrendőrrel folytatott, szóba került Bús Balázs, akit a White Angel nevű szórakozóhelyen szobáztat Vizoviczki azért, hogy minden rendben legyen a szórakozóhelyeik engedélyeivel.

Ügyész: Ön elé tárom a 2012. április 11. napján a Hajógyári-szigeten rögzített alábbi hangfelvételt. Kérem, nyilatkozzon arról, hogy felismeri-e a beszélgető feleket!

Tanú: Itt kicsit nehezebben ismertem fel, de itt is Kalmár Tamással beszélek.

Ügyész: Kérem, mondja el, mit hall ki a beszélgetésből!

Tanú: …Arról is beszéltem Almának, hogy a Főnök azt mondta, hogy tisztában van azzal, hogy Kalmár Tamás kapja a legkevesebb pénzt, ezért tőle is várhatja el a legkevesebbet, és ezért mondta ezt a közmondást, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. Ezt megelőzően azt ecseteltem, hogy a III. kerületi polgármestert hogyan szobáztatják a White Angel VIP szobájában azért, hogy minden rendben legyen az engedélyekkel.

Bús Balázs az elkövetés idején nemcsak polgármester, hanem országgyűlési képviselő is volt, így mentelmi joggal rendelkezett. A mentelmi jog felfüggesztésének kérése meghaladta a nyomozó ügyész illetékességét, erről feljebb döntöttek. Egyszerűen figyelmen kívül hagyták a fideszesről szóló terhelő vallomásokat, mivel, mint azt Bús elismerte, ki sem hallgatta az ügyészség.

Megszólalt az egyik prostituált

A Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottjával készült interjú befejező részének nyilvánosságra kerülése után megkereste az N1-et egy prostituált, aki állítása szerint többször is találkozott a White Angel-ben Bús Balázsal. A nő fél, így nem vállalta az interjút, de részletesen elmondott mindent, amire emlékezett.

Állítása szerint a Moulin Rouge-ban dolgozott táncoslányként, onnan kellett átmennie taxival a White Angelbe, amikor Bús őt választotta.

A nő azt mondja minimum 8-10 éjszakát töltött a férfival, aki ilyenkor nem csak italt fogyasztott. A nő úgy emlékszik, ilyenkor „Nagy úr”-nak kellett szólítania a kerületvezetőt. A prostituált beszámolt arról is, hogy nemcsak a szigeten, hanem a Holiday Inn Hotelben is járt pár alkalommal Bússal.

A polgármester bolsevik lejáratásról beszél, de a kurvákról hallgat

Természetesen Bús Balázst is megkereste az N1. A polgármester személyesen – mint azt az alábbi videóban láthatják – nem akart nyilatkozni, de e-mailben válaszolt a kérdésekre.

Ezeket a kérdéseket tették fel neki:

– Mióta ismeri Vizoviczki Lászlót? Hányszor találkozott vele, hol, milyen körülmények közt? Miről tárgyalt Vizoviczki Lászlóval?

– Mióta ismeri Davidovics Sándort? Hányszor találkozott vele, hol, milyen körülmények közt? Miről tárgyalt vele?

– Vett-e át pénzt Vizoviczki Lászlótól? Vett-e át pénzt Davidovics Sándortól?

– Ha Ön azt állítja, nem vett át pénzt, hogy lehet, hogy több olyan vallomás is született a Vizoviczki és társai ellen folyó nyomozásban, amelyben Önt megvett emberként említik?

– Tud-e róla, hogy alpolgármestere (Puskás Péter) milyen kapcsolatban állt Vizoviczki Lászlóval, illetve Davidovics Sándorral?

– Melyik Vizoviczki érdekeltségbe tartozó szórakozóhelyeken járt? Hányszor? Mit csinált ott?

– Hány olyan alkalom volt, hogy nem fizette ki a számlát?

– Ha Ön szerint nem volt ilyen, hogyan lehetséges az, hogy több egymástól független tanúvallomásban is beszélnek arról, hogy Ön rendszeresen ingyen szórakozott Vizoviczki helyein?

– A White Angel-ben hol található az a VIP szoba, ahol rendszeresen megfordult?

– Mit csináltak a táncoslányok és Ön a VIP szobában?

– Emlékszik-e egy Brigi nevű lányra?

– Látta-e Ön is fürdőzni alpolgármesterét a jakuzziban táncoslányokkal?

– 2001 decemberében, pontosabban karácsony előtt miért kereste fel Vizoviczki Lászlót?

– Kapott-e ekkor pénzt? Ha igen, mennyit és miért?

– Hány alkalommal és milyen kábítószert fogyasztott a White Angel nevű szórakozóhelyen?

– Miért kellett “Nagy úr”-nak / “Nagy uram”-nak szólítani?

– Ha állítása szerint nem fogyasztott semmilyen kábítószert, hajlandó-e hajszálat adni egy esetleges drogteszthez?

– Hányszor járt a Holiday Inn nevű hotelben? Kivel volt ott? Milyen célból?

A polgármester válasza teljes terjedelmében, változtatás nélkül:

Tisztelt Kisberk Szabolcs főszerkesztő Úr!

A tegnapelőtt megjelentetett interjúja része annak a politikai alapon nyugvó, koncepciózus eljárásnak, amelyet a jobbikos N1Tv folytat fideszes politikusok ellen. Talán ennek is köszönhetően Ön nem tartotta fontosnak, hogy az interjú megjelenése előtt megkérdezzen engem a személyemmel kapcsolatos állításokról. Amennyiben körültekintőbb módon járt volna el, minden bizonnyal fel sem kellett volna tennie kérdéseinek jelentős részét, hiszen a Vizoviczki ügy kirobbanása óta több alkalommal is válaszoltam már a különböző sajtóorgánumok hasonló kérdéseire, mely válaszokat különösebb kutatómunka nélkül megtalálta volna a világhálón, így téve teljes egésszé ezt az interjút.

Az interjúban megfogalmazott állítások igazságtartalmát és interjúalanya szavahihetőségét az az Origo internetes hírportál által tegnapelőtt közölt cikk szerint az ügyészség is megkérdőjelezte, miszerint „…kijelenthető, hogy a Lúcia néven is ismert D. Róbertné N1TV-ben tett elmondása „nem felel meg a valóságnak”,

Ami a Vizoviczki Lászlóval való kapcsolatomat illeti, a szigeti diszkók ügyével Tarlós István polgármestersége idején mint alpolgármester találkoztam először, ekkor kért fel ugyanis a közbiztonságért felelős Pető György MSZP-s alpolgármester, hogy vegyek részt egy hangpróbán a Harrer Pál utcai társasház egyik lakásában. A diszkók okozta zaj az egyik legnagyobb lakossági felháborodást kiváltó témává vált a későbbiekben is.

Polgármesterként minden kerületi gazdasági társaság és vállalkozás előtt nyitva áll az ajtóm, amely törvényesen és a bíróság által el nem ítélt módon folytatja a tevékenységét, mely tevékenység bármilyen módon hatással van a kerületi lakosság életére, mindennapjaira. A városrész felelős vezetőjeként ismernem kell a kerületben tevékenykedő gazdasági társaságok működését, és amennyiben bármilyen, a hatáskörömbe tartozó – nem hatósági – kérdés vagy probléma merül fel a működésükkel kapcsolatban, akkor intézkednem kell.

A „szigeti diszkók” illetve a szórakozóhelyek működése során általában elmondható, hogy ezek a jellemezően vendéglátáshoz, idegenforgalomhoz kapcsolódó létesítmények, üzletek jelentik a környezeti zajhatások kritikus, gyakori lakossági panaszbejelentéseket generáló területét. Ebből adódóan a szigeten található szórakozóhelyekkel kapcsolatban, különösen a nyári időszakban kellett a polgármesteri hivatal munkatársainak eljárniuk és méréseket végezniük a lakossági panaszbejelentések alapján.

Ilyen lakossági zajpanaszok miatt egyeztettem többször a hivatalban személyes találkozó keretében a diszkókat üzemeltető Kft. képviselőivel, Davidovics Sándorral és Vizoviczki Lászlóval. Az egyeztetés tárgya alapvetően a nyári időszaki működés során jelentkező zajkibocsátás kezelése, illetőleg az ezzel kapcsolatos problémák megelőzése volt. A szórakozóhelyekkel kapcsolatos engedélyezési eljárások tipikusan hatósági eljárások, azok nem a polgármester hatáskörébe tartoznak, így ezekben az eljárásokban hatáskör hiányában nem veszek és soha nem is vettem részt.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat illetékességi területén található szórakozóhelyek – mint általában a kereskedelmi egységek – magánszemélyek illetőleg gazdasági társaságok tulajdonában, üzemeltetésében állnak. A szórakozóhelyek különböző engedélyei kapcsán a polgármesteri hivatal elsőfokú kereskedelmi hatóságként (működési engedély ill. nyilvántartásba vétel) ill. 2011 márciusa óta a rendezvénytartási engedélyezési eljárásban rendelkezik hatáskörrel. Továbbá az ilyen típusú létesítményeknél felmerülhetnek zajproblémák, és az ezzel kapcsolatos ügyintézés, melyeket korábban említettem. Az egyes engedélyek iránti kérelmeket a szórakozóhelyek üzemeltetője (a szórakozóhelynek helyt adó ingatlan tulajdonosa vagy bérlője) nyújtja be a hivatalnak, így a „cégcsoport” emberei, köztük Davidovics Sándor az engedélyezési eljárások során ügyfélként jártak a hivatalban.

A nyomozás során a hivatal több munkatársát is meghallgatták tanúként, vád senkivel szemben nem merült fel. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője egyébiránt a 2014. év folyamán – éppen a „kiszivárgott” információk kapcsán – kérésünkre azt közölte, hogy a Vizoviczki László és társai ellen folyó büntetőeljárás terheltjei között nem szerepel Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer önkormányzatánál dolgozó köztisztviselő.

Az ügyhöz kapcsolódó lehallgatási jegyzőkönyvek tartalmát és a különböző vallomásokat én magam nem ismerem, annál is inkább, mert engem nem hallgattak meg a hatóságok. A nyomozati anyagokból kiszivárgott részletekkel mindösszesen a különböző sajtóorgánumokban találkoztam, azonban interjúalanya személyemmel kapcsolatban megfogalmazott állításainak nagy része nem szerepel ezekben az „értesülésekben”, így többek között az sem, hogy én pénzt fogadtam volna el, vagy bármilyen szívességet tettem volna Vizoviczki Lászlónak.

Aki engem ismer, nagyon jól tudja, hogy nem szoktam szívességet elfogadni, az Önkormányzat gazdasági társaságai által üzemeltetett kávézókban, vagy rendezvényeken is rendezni szoktam a számláimat. A szigeti diszkókban külföldi vendégeim kérésére, őket kísérve jártam néhány alakalommal, de aki ismer, azt is tudja, hogy szabadidőmben nem a volt szigeti diszkókhoz hasonló szórakozóhelyekre szoktam ellátogatni és zenei ízlésem is merőben más, mint a volt diszkók által kínált zenei irányzatok.

Mint ahogy azt a fentiekben részletesen kifejtettem, polgármesterként nincs hatásköröm eljárni a különböző engedélyekkel és hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatban, így az is nyilvánvaló, hogy semmilyen szívességet nem állt módomban nyújtani az állítólagos lefizetés ellentételezéseként. (Érdekes módon egyetlen kiszivárogtatott információ sem szól arról, hogy én bármilyen szívességet tettem volna, vagy bármit elintéztem volna a diszkók működése kapcsán). Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat, és vele szemben kész vagyok megtenni a szükséges jogi lépéseket.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Meglepődve olvastam az Ön második levelében megfogalmazott „kérdéseket”. Azt hiszem, azt nyugodtan mondhatjuk, hogy ez tanítani való iskolapéldája a bolsevik újságírásnak, azaz hogyan lehet kérdésekben állításokat megfogalmazva hazudni.

Nem fogyasztottam kábítószert és természetesen bármikor részt vehetek drogteszten. De hogy ennek komolysága is legyen, ezt akkor tenném meg, ha Ön vagy valamelyik bűnöző partnere konkrétan állítja rólam, hogy kábítószert fogyasztottam, ebben az esetben ugyanis hamis vád miatt perelni szeretnék!

Soha nem szólítottak „Nagy úrnak”, van nekem tisztességes nevem és azt használom, a Holiday Inn nevű hotelről pedig most halottam Öntől először.

Kérem Önt, hogy amennyiben válaszomat közli, azt csak és kizárólag teljes terjedelemben tegye meg.

Óbuda, 2016 szeptember 1.

tisztelettel:

Bús Balázs
polgármester

(n1tv.hu)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »