Mi minden épül éppen Szabadkán?

Mi minden épül éppen Szabadkán?

A Népszínház épületének helyreállítása már évek óta a legnagyobb építkezés Szabadka központjában, de emellett számos más munkálat is zajlik a városban.

Békova (Bikovo) és Orom között regionális hulladéklerakó épül, amelynek hét bácskai és bánáti község hulladéklerakási problémáját kell megoldania. A városépítési igazgatóság idén valamennyivel kevesebb pénzzel rendelkezik, de mégis dolgoznak a város védett részében található épületek homlokzatainak felújításán, a járdák, az utcák és a buszmegállók rendbetételén.

A német Lidl üzletlánc elkezdte első kiskereskedelmi objektumának kiépítését Szabadkán. Az épület 10 ezer négyzetméteres területen épül a Szegedi út és a Papp Pál utca sarkán.

A városépítési igazgatóság segítségével idén hétmillió dinárt szánnak a járdák rendbetételére, szeptember végéig pedig 15 millió dinár értékben építenek utakat.

„Még két utca kiépítésére biztosítottak az eszközök. A város hozzájárulása mintegy húsz százalék, a többit pedig a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság biztosítja. A közbeszerzés folyamatban van, ezen munkálatok értéke pedig 20 millió dinár körül van” – mondja Blau Péter, a szabadkai városépítési igazgatóság igazgatója.

Már dolgoznak a buszmegállók rendbetételén is, amelyet a városépítési igazgatóság és a Suboticatranc közösen végez. „Összesen 21 buszmegállót rendeznek, a régiek pedig átkerülnek a város kevésbé forgalmas részére. Ezen beruházás értéke mintegy hatmillió dinár” – magyarázza Blau.

Az igazgatóság idei büdzséje kisebb, mint a korábbi években volt, mondja Blau, s hozzáteszi, a befektetők szerepét most egyre inkább átveszik a magánvállalatok, amely véleménye szerint pozitív tendencia.

A városépítési igazgatóság nyolcmillió dinárt biztosított a város védett részében található épületek homlokzatainak helyreállítására. Folyamatban van a Népszínház építésének hatodik fázisára vonatkozó közbeszerzés, amelyre a szerbiai művelődési minisztérium és a Vajdasági Nagyberuházási Alap biztosított eszközöket. A munkálatok várhatóan szeptemberben indulnak.

A szabadkai színészek közel évtizede albérlők

A Szabadkai Népszínház színészei több mint kilenc éve albérletben élnek. Ennyi ideje tartanak ugyanis a szabadkai színház épületének építési munkálatai. A külső munkálatok befejezése legkésőbb a következő évre várható, a belső felszerelés és rendbetétel pedig a projekt legfontosabb tényezőjétől, a pénzeléstől függ. (RTV)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »