Mi maradt meg Palmüra kincseiből?

Mi maradt meg Palmüra kincseiből?

A szíriai állami média vasárnap bejelentette, hogy a szíriai hadsereg visszafoglalta az Iszlám Államtól az elsősorban világhírű ókori romvárosáról ismert Palmürát. A terrorszervezet több ókori műemléket lerombolt, de egy megállapodásnak köszönhetően a pusztítás szerencsére korántsem teljes.

A terrorszervezet által véghezvitt pusztítást természetesen nem szabad lebecsülni. 2015. július elején kiderült, hogy az ókori kincsekre a bálványimádás kellékeiként tekintő dzsihadisták lerombolták a Palmüra jelképének számító oroszlánszobrot, augusztusban felrobbantották a kétezer éves, római kori Baál-Samin templomot, majd pedig a vihar föníciai istenének templomát is, emellett pedig egy 2. századi diadalívet, valamint több toronysírt is jelentősen megrongáltak. A nyár folyamán ráadásul még Palmüra idős főrégészét is lefejezték.

A legfrissebb felvételekből az derül ki, hogy bár a dzsihadisták számos régészeti kincset tettek a földdel egyenlővé, az iszlamista szervezet mintegy tízhónapos uralma ellenére számos műemlék maradt fenn épségben megmaradt. Mint Mámún Abdul-Karim, a szíriai régészeti hivatal vezetője kifejtette: a szemük elé táruló látványnál sokkal rosszabbra számítottak. A körülményekhez képest visszafogottnak nevezhető pusztítás Abdul-Karim szerint jórészt egy háttéralkunak köszönhető. Mintegy 45-50 személy igyekezett meggyőzni a terrorszervezet tagjait: ne pusztítsanak el mindent. A jelek szerint a tárgyalások részben sikerre vezettek. A régészeti hivatal vezetője szerint a károk helyreállítása mintegy öt évet vehet majd igénybe.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »