Mi lesz így a foci Eb-n?

Mi lesz így a foci Eb-n?

Megbénították a párizsi reptér forgalmát a sztrájkoló szakszervezetiek. A munkaügyi reform ellen tiltakoztak, ami egyszerűsítené az elbocsátásokat. A szakszervezet azt is bejelentette: a pénteken kezdődő foci-Eb idejére sem függesztik fel a munkabeszüntetéseket.

A szakszervezetek egy hónapja tiltakoznak a kormány munkaügyi reformja ellen, amely megkönnyítené az elbocsátásokat, és eltörölné a 35 órás munkahetet.

A tüntetők a Charles de Gaulle reptér érkezési oldalát is megbénították.

„Nem törődünk bele a törvénymódosításba. Amíg a kormány nem hajlandó velünk tárgyalni, folytatjuk a sztrájkot és a tüntetéseket” – fenyegetőzik egy aktivista.

Az érdekképviseleteket nem érdekli a pénteken kezdődő foci-Eb, a sztrájkot a kontinenstorna idején is folytatják. A vasúti közlekedésben folyamatosak a járatkimaradások, a tárgyalások pedig megszakadtak a kormány és a dolgozók között.

Párizs környékén a közlekedést az árvíz utáni helyreállítás is akadályozza. A francia kormány 600 millió eurót különített el a károk felszámolására.

„A válságnak messze nincs vége. A víz elkezdett visszahúzódni, de még csak most látható, hogy mekkora károk keletkeztek. Komoly erőfeszítésekre lesz szükség a rendbetételhez” – mondta a miniszterelnök.

A sztrájk és az árvíz mellett a terrorfenyegetettséggel is meg kell küzdeniük a francia hatóságoknak. Ukrajnában 125 kiló robbanóanyaggal, Kalasnyikovokkal és rakétavetőkkel fogtak el egy francia nacionalistát.

„Mindent megteszünk a biztonságért. A meccsekre, a szurkolói zónákba olyan szigorú ellenőrzés után lehet csak bejutni, mint egy reptérre. Emiatt lehetnek fennakadások, de a biztonság mindennél fontosabb” – mondta Párizs főpolgármester-helyettese, Jean-Francois Martins.

A francia államfő és az amerikai külügyminisztérium sem zár ki egy terrortámadást az Eb alatt.

„Kilencvenezer rendőr és harmincezer biztonsági őr lesz a stadionokban és a környékükön. Olyan biztonsági szint van, mint a tavaly novemberi támadások másnapján volt” – mondja a párizsi stadion egyik biztonsági vezetője.

A kontinenstornát tíz francia nagyvárosban rendezik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »